VS bevriezen tegoeden van Assad en lenen miljard dollar aan Egypte

De Amerikaanse regering heeft gisteren opnieuw sancties afgekondigd tegen hoge Syrische functionarissen, onder wie voor het eerst ook president Bashar al-Assad. Doel is een eind te maken aan het gebruik van geweld tegen betogers. De sancties zijn echter hoofdzakelijk symbolisch.

Washington bevroor alle tegoeden die Assad en de zes anderen hebben in gebied dat onder Amerikaanse jurisdictie valt. Volgens Amerikaanse analisten is dat vermoedelijk niet veel, in tegenstelling tot de miljarden dollars die de Libische leider Gaddafi in het buitenland had. Eerdere sancties houden Syrië al jarenlang afgesneden van Amerikaanse financiële instellingen. Gaddafi werd bovendien slechts twee weken na het begin van de opstand in Libië door de VN-Veiligheidsraad naar het Internationaal Strafhof doorverwezen. Daarvan is bij Assad nog geen sprake. Volgens de Syrische oppositie zijn sinds half maart meer dan 700 mensen gedood door geweld van de veiligheidsdiensten.

Volgens een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris wil Washington Assad dwingen zijn beloften van politieke hervormingen waar te maken. In een brief aan het Congres schreef Obama dat de maatregelen een antwoord waren op „de voortdurende escalatie van geweld tegen de bevolking van Syrië”. De president houdt vanmiddag een toespraak over het Midden-Oostenbeleid waarin hij de sancties zal verdedigen.

In de toespraak, gepland om 17.40 uur Nederlandse tijd, zal Obama verder geld en hulp toezeggen om politieke hervormingen in Egypte en Tunesië te stimuleren, volgens anonieme regeringsfunctionarissen. Gisteren maakte het Witte Huis al bekend Egypte 1 miljard dollar (700 miljoen euro) aan schulden kwijt te schelden en het land 1 miljard dollar te lenen voor de economische infrastructuur en meer werkgelegenheid.

Obama zal op democratische hervormingen aandringen bij autocratische bondgenoten als de regeringen van Jemen en Bahrein.

De dood van Osama bin Laden zal hij presenteren als een „beslissend moment” voor de Arabische wereld, volgens een anonieme regeringsfunctionaris in de Financial Times. Het wegvallen van Bin Laden biedt een alternatief voor „het nihilisme van Al-Qaeda”, aldus de functionaris. De islamitische bevolking in het Midden-Oosten heeft nu de mogelijkheid om eigen aspiraties te verwezenlijken die „op vele wijzen” zouden overeenstemmen met Amerikaanse idealen.

Analisten verwachten niet dat Obama in de toespraak, een dag voor het bezoek van de Israëlische premier Netanyahu aan Washington, veel druk zal uitoefenen om nieuwe vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen op gang te brengen. Naar verwachting wacht Obama met eventuele initiatieven tot september, als de Palestijnen de erkenning van een soevereine Palestijnse staat bij de Verenigde Naties in stemming willen brengen. (AP, Reuters)