Vrouwenteam in handen van twee wispelturige ijskoninginnen

De twee succesvolste schaatsters ooit, Yvonne van Gennip en Marianne Timmer, komen samen aan het hoofd van de Ligaploeg.

Marianne Timmer of The Netherlands reacts after her race in the Ladies' 1000m speed skating competition during the 2006 Winter Olympics 19 February 2006, at the Oval Lingotto in Turin. Timmer clocked 1:16.05. AFP PHOTO/TORSTEN SILZ
Marianne Timmer of The Netherlands reacts after her race in the Ladies' 1000m speed skating competition during the 2006 Winter Olympics 19 February 2006, at the Oval Lingotto in Turin. Timmer clocked 1:16.05. AFP PHOTO/TORSTEN SILZ AFP

In stand 1.118 van de Libelle Zomerweek keerde Yvonne van Gennip vanmorgen in een hip rood-zwart trainingspak officieel terug in de schaatssport. De drievoudig olympisch kampioene van Calgary 1988 wordt komend seizoen teammanager van de vernieuwde vrouwenploeg van Liga, die op de populaire beurs in de eigen stand van het koekjesbedrijf werd gepresenteerd. Marianne Timmer, vorig jaar gestopt als schaatsster, gaat de van vier naar zes schaatssters uitgebreide ploeg trainen.

Van Gennip (47) bleef na haar afscheid als schaatsster in 1992 slechts zijdelings bij de sport betrokken. Ze gaf clinics, lezingen en deed beoordelingen voor het klassement van ‘Schaatser van het Jaar’ van De Telegraaf. Waarom ze nu terugkeert? „Dit was het juiste moment, Marianne is een leuke vriendin en dit is een mooie ploeg. Dat maakt dat je het doet. Toen Marianne me polste begon het te kriebelen. Als je die meiden ziet, is het zo gaaf om hier onderdeel van uit te maken.

„Ook al is het een tijdje geleden, ik weet wat er bij een topsportploeg komt kijken. Alles moet gewoon goed zijn: materialen, trainingskampen, de schaatssters een beetje uit de wind houden.”

Timmer (36) richtte vorig seizoen de Ligaploeg op en probeerde aanvankelijk als schaatsster terug te keren op het niveau van voor haar val in november 2009, waardoor ze haar enkel brak en de Spelen van Vancouver miste. Na een tegenvallend NK sprint ging ze verder als trainingspartner van haar ploeggenoten Annette Gerritsen en Margot Boer. De drievoudig olympisch kampioene maakte onlangs haar trainersambities bekend en volgt vanaf komende week samen met oud-kampioenen Rintje Ritsma, Erben Wennemars en Jan Bos een speciale trainerscursus van schaatsbond KNSB.

„Ik vind het onwijs leuk om met Yvonne samen te werken in een ploeg”, zei Timmer. „Ik was veertien toen Yvonne goud won en zat aan de keukentafel te kijken met een Liga in de hand. Ze was voor mij een inspiratiebron. Mooi dat ik nu in de gelegenheid ben om samen met haar onze ervaringen over te dragen aan de volgende generatie”, vervolgde Timmer, die op de overvolle Libelle Zomerweek ook het eerste exemplaar van haar nieuwe boek Lekker in je vel aan Van Gennip overhandigde.

„Ik ben al negentien jaar gestopt en kan wel wat tips gebruiken”, lachte de ijskoningin van Calgary bescheiden.

Beide schaatsdiva’s zijn al langer goed bevriend. Van Gennip was in eerste instantie een groot idool voor Timmer. Bij een wedstrijd in Groningen onthulde moeder Van Gennip aan de jonge Timmer het geheim van haar dochter: bietensap. Moeder Timmer moest direct naar de reformzaak. „Ik wilde ook bietensap”, vertelde Timmer in 2001 in het blad Sport International in een gezamenlijk interview met Van Gennip.

De twee gevoelsschaatssters hadden een bijzondere band met de in 2001 overleden trainer Egbert van ’t Oever. „Wij hebben best veel overeenkomsten”, zei Timmer toen al. „Jij bent wispelturig”, reageerde van Gennip. „Dat ben ik ook.”

Van Gennip en Timmer leken vorig jaar al te gaan samenwerken, toen sprake was van een nieuwe schaatsploeg met daarbij ook de Duitse topper Anni Friesinger. Timmer was na een sterk verlaagde aanbieding vertrokken bij de Controlploeg van coach Jac Orie. Haar ploeggenoten Boer en Gerritsen volgden, tot onvrede van Orie. Timmer en haar man Henk Timmer, voormalig doelman van Feyenoord en Oranje, probeerden een nieuwe ploeg op te richten samen met Ron Mulder, manager van onder meer Gerritsen en vroeger Van Gennip. Aanvankelijk vonden ze geen sponsor, waardoor de samenwerking tussen de twee voormalige olympisch kampioenen niet van de grond kwam. Na een conflict om het benaderen van Gianni Romme als trainer raakten de voormalig hartsvriendinnen Timmer en Friesinger gebrouilleerd.

Eind augustus vonden Mulder en de familie Timmer alsnog een sponsor, Liga. De nieuwe ploeg kreeg met dispensatie van de KNSB de A-status, en stond daarmee direct op gelijke hoogte met de grote teams TVM en Control. Voorwaarde was wel dat de ploeg na een jaar van vier naar minimaal zes rijdsters zou worden uitgebreid. Naast boegbeelden Boer en Gerritsen werden vanmorgen vier nieuwe schaatssters gepresenteerd:

sprintster Anice Das en de jonge allroundsters Lotte van Beek (in

2009 wereldkampioen junioren), Linda de Vries en Irene Schouten.

Trainer Peter Kolder vertrok eerder al naar de nieuwe ploeg van Renate Groenewold, die net als de ploeg van Timmer uitsluitend uit vrouwen bestaat. De voormalige trainer van Jong Oranje wordt vervangen door Rutger Tijssen, die vorig jaar bij 1nP succesvol samenwerkte met stayer Arjen van der Kieft en sprinter Hein Ottenspeer.