Verdachten duinbranden Noord-Holland bekennen

Brandweerkorpsen onderweg naar de duinbranden in Noord-Holland, eerder deze maand. Vandaag bekenden twee mannen uit Schagen verantwoordelijk te zijn voor de duinbranden in Bergen.
Brandweerkorpsen onderweg naar de duinbranden in Noord-Holland, eerder deze maand. Vandaag bekenden twee mannen uit Schagen verantwoordelijk te zijn voor de duinbranden in Bergen. Foto fbf.nl

De twee mannen van 18 en 20 jaar uit Schagen die worden verdacht van het stichten van branden in het duingebied bij Bergen hebben bekend. De twee mogen in ieder geval nog negentig dagen worden vastgehouden.

De raadkamer van de rechtbank in Alkmaar heeft dat vandaag besloten. De twee mannen worden verdacht van het stichten van twee branden in de duinen. De raadkamer stelt bij de beslissing ze langer in de cel te laten zitten “groot gewicht te hebben toegekend aan het gevaar en de onrust die de branden hebben veroorzaakt”.

De twee worden niet verdacht van de grote brand bij Schoorl begin deze maand. Daarvoor zit een 44-jarige Alkmaarder vast. Hij wordt verdacht van het stichten van in totaal drie branden. Deze man, die betrokkenheid bij de branden ontkent, mag nog dertig dagen worden vastgehouden.

Er zijn volgens de raadkamer voldoende verdenkingen tegen de Alkmaarder om zijn voorarrest te verlengen. In de tussentijd wordt het onderzoek door de politie voortgezet. Ook bij de Alkmaarder geldt de veroorzaakte onrust als reden om hem langer vast te houden.

Het duingebied bij Bergen wordt al langer geregeld getroffen door branden. Van veel wordt vermoed dat ze zijn aangestoken. De politie houdt rekening met meerdere daders.