Spookachtig Benghazi

Spookachtig Benghazi. Een man manoeuvreert zijn auto door de nauwe straatjes van het oude centrum van Benghazi. De Oost-Libische stad is de bakermat van de opstand tegen de Libische leider Moammar Gaddafi. De arrestatie in Benghazi half februari van dit jaar van een mensenrechtenactivist betekende het startschot van de revolte. Jeugdige overmoed en adrenaline overspoelden de straten van Benghazi, en later van Ajdabiya, Tobruk en Al-Bayda. Jongeren klommen op heftrucks en vrachtwagens en ramden daarmee in op de hoge muren van kazernes. Met zelfgemaakte benzine- en gasbommetjes bestormden ze politiebureaus en kantoren van de geheime dienst. Gaddafi’s troepen reageerden daarop met grof geweld. Ondanks de repressie sloeg de opstand zelfs over naar hoofdstad Tripoli. Gaddafi, de langstzittende leider in de regio, begon een oorlog tegen de rebellen, die in Benghazi hun hoofdkwartier hebben. Nu eens lijken zijn troepen, dan weer de rebellen aan de winnende hand. Als Gaddafi de overhand krijgt en Benghazi nadert, vreest de internationale gemeenschap een bloedbad en besluit om in te grijpen. Op 17 maart volgt een VN-resolutie die dat toestaat. Snel daarna beginnen bombardementen, die nog steeds voortduren. Foto Rodrigo Abd/AP A man maneuvers in a narrow street in the old city of Benghazi, Libya, Saturday, May 14, 2011. Libyans, some deep in mourning others invigorated by the spirit of the new free Libya, contemplate their past and hopes for the future in the hiatus between the Feb. 17 uprising that helped liberate Benghazi and uncertainty surrounding prolonged fighting for the rest of the country. (AP Photo/Rodrigo Abd)
Spookachtig Benghazi. Een man manoeuvreert zijn auto door de nauwe straatjes van het oude centrum van Benghazi. De Oost-Libische stad is de bakermat van de opstand tegen de Libische leider Moammar Gaddafi. De arrestatie in Benghazi half februari van dit jaar van een mensenrechtenactivist betekende het startschot van de revolte. Jeugdige overmoed en adrenaline overspoelden de straten van Benghazi, en later van Ajdabiya, Tobruk en Al-Bayda. Jongeren klommen op heftrucks en vrachtwagens en ramden daarmee in op de hoge muren van kazernes. Met zelfgemaakte benzine- en gasbommetjes bestormden ze politiebureaus en kantoren van de geheime dienst. Gaddafi’s troepen reageerden daarop met grof geweld. Ondanks de repressie sloeg de opstand zelfs over naar hoofdstad Tripoli. Gaddafi, de langstzittende leider in de regio, begon een oorlog tegen de rebellen, die in Benghazi hun hoofdkwartier hebben. Nu eens lijken zijn troepen, dan weer de rebellen aan de winnende hand. Als Gaddafi de overhand krijgt en Benghazi nadert, vreest de internationale gemeenschap een bloedbad en besluit om in te grijpen. Op 17 maart volgt een VN-resolutie die dat toestaat. Snel daarna beginnen bombardementen, die nog steeds voortduren. Foto Rodrigo Abd/AP A man maneuvers in a narrow street in the old city of Benghazi, Libya, Saturday, May 14, 2011. Libyans, some deep in mourning others invigorated by the spirit of the new free Libya, contemplate their past and hopes for the future in the hiatus between the Feb. 17 uprising that helped liberate Benghazi and uncertainty surrounding prolonged fighting for the rest of the country. (AP Photo/Rodrigo Abd) AP

Een man manoeuvreert zijn auto door de nauwe straatjes van het oude centrum van Benghazi. De Oost-Libische stad is de bakermat van de opstand tegen de Libische leider Moammar Gaddafi.

De arrestatie in Benghazi half februari van dit jaar van een mensenrechtenactivist betekende het startschot van de revolte.

Jeugdige overmoed en adrenaline overspoelden de straten van Benghazi, en later van Ajdabiya, Tobruk en Al-Bayda.

Jongeren klommen op heftrucks en vrachtwagens en ramden daarmee in op de hoge muren van kazernes. Met zelfgemaakte benzine- en gasbommetjes bestormden ze politiebureaus en kantoren van de geheime dienst. Gaddafi’s troepen reageerden daarop met grof geweld.

Ondanks de repressie sloeg de opstand zelfs over naar hoofdstad Tripoli. Gaddafi, de langstzittende leider in de regio, begon een oorlog tegen de rebellen, die in Benghazi hun hoofdkwartier hebben.

Nu eens lijken zijn troepen, dan weer de rebellen aan de winnende hand. Als Gaddafi de overhand krijgt en Benghazi nadert, vreest de internationale gemeenschap een bloedbad en besluit om in te grijpen.

Op 17 maart volgt een VN-resolutie die dat toestaat. Snel daarna beginnen bombardementen, die nog steeds voortduren.