Politietraining Afghanen nog dit jaar naar 8 weken

De NAVO gaat nog dit jaar de basisopleiding voor politieagenten in Afghanistan versneld verlengen van zes naar acht weken. Dat schrijven NRC-redacteuren Bette Dam en Mark Kranenburg vanmiddag in NRC Handelsblad.

Op 2 juli beginnen op drie plekken in het land proefprojecten met de uitgebreide training. In oktober zal de achtweekse training in het heel Afghanistan zijn ingevoerd.

Voor Nederland, dat rekruten gaat opleiden in Kunduz, was een basistraining van acht in plaats van zes weken steeds een harde voorwaarde om mee te doen. Dit was een eis van GroenLinks en D66 in de Tweede Kamer. Zonder de steun van deze oppositiepartijen zou het minderheidskabinet geen meerderheid voor de missie hebben gehad.

Het was de bedoeling dat Nederland volgend jaar januari als eerste land de verlengde opleiding als test zou gaan geven. “We zijn nu ingehaald door de NAVO”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag tegenover NRC. Nederland gaat niet eerder beginnen met de opleidingsactiviteiten nu de training al dit jaar overal in Afghanistan standaard acht weken wordt. Het gevolg is wel dat de Nederlandse opleiding niet langer als proef zal dienen.

De betrokken partijen in Afghanistan hebben afgelopen maandag tot de versnelde invoering besloten. Het kabinet besloot begin dit jaar vooral door militairen verzorgde politietrainingen te geven in Kunduz en Kabul. Behalve om basisopleiding gaat het om praktijktrainingen. Die trainingen beginnen deze zomer.