Politietraining Afghanen nog dit jaar naar 8 weken

De NAVO gaat nog dit jaar de basisopleiding voor politieagenten in Afghanistan versneld verlengen van zes naar acht weken. Op 2 juli beginnen op drie plekken in het land proefprojecten met de uitgebreide training. In oktober zal de achtweekste training in het heel Afghanistan zijn ingevoerd.

Voor Nederland, dat rekruten gaat opleiden in Kunduz, was een basistraining van acht in plaats van zes weken steeds een harde voorwaarde om mee te doen. Dit vloeide voort uit een eis van GroenLinks en D66 in de Tweede Kamer. Zonder de steun van deze oppositiepartijen zou het minderheidskabinet geen meerderheid voor de missie hebben gehad.

Het was de bedoeling dat Nederland volgend jaar januari als eerste land de verlengde opleiding als test zou gaan geven. „We zijn nu ingehaald door de NAVO”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag. Nederland gaat niet eerder beginnen met de opleidingsactiviteiten nu de training al dit jaar overal in Afghanistan standaard acht weken wordt. Het gevolg is wel dat de Nederlandse opleiding niet langer als proef zal dienen.

De betrokken partijen in Afghanistan hebben afgelopen maandag tot de versnelde invoering besloten. Volgens Bert Brassé, ontwerper van het trainingsprogramma bij de Europese politiemissie EUPOL, gebeurde dit in nauw overleg met de NAVO en het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. „Er wordt veel meer praktijkgerichte kennis over mensenrechten gegeven”, aldus Brassé. „Nu is dat nog in het curriculum gepropt op een manier dat een aankomende Afghaanse politieman er niets mee kan.”

Volgens de nieuwste plannen zal in de verlengde opleiding het aantal uren dat aan alfabetisering wordt besteed worden opgevoerd van 64 naar 96 uur. In totaal duurt de achtweekse cursus 268 uur.

Er zijn nu 130.000 politieagenten in Afghanistan. Eind 2012 moet dat aantal zijn gegroeid tot 157.000. De uitbreiding van het politiekorps en het leger past in de strategie van de NAVO om de Afghanen zelf de verantwoordelijkheid te geven over hun land.

Het kabinet besloot begin dit jaar vooral door militairen verzorgde politietrainingen te geven in Kunduz en Kabul. Behalve om basisopleiding gaat het om praktijktrainingen. Die trainingen beginnen deze zomer.