Politie loste in Baflo 30 schoten

De politie heeft vorige maand dertig schoten gelost bij de aanhouding van een man die kort daarvoor een agent zou hebben doodgeschoten in het Groningse Baflo. Dit hebben politie en het Openbaar Ministerie (OM) gisteren meegedeeld. De 25-jarige verdachte Alasam S., een illegaal uit Benin, zit nog altijd vast.

S. wordt verdacht van moord op zijn 29-jarige vriendin en de 48-jarige hoofdagent. Ook wordt hem twee keer poging tot moord ten laste gelegd. Kort voor de schietpartij plaatsvond, had S. te horen gekregen dat hij het land zou worden uitgezet.

S. werd bij zijn aanhouding vijf keer geraakt door politiekogels. Hij ligt nog in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen.

Het OM laat onder meer onderzoeken of de man onder invloed van drugs was. Ook wil het OM de verdachte psychiatrisch laten onderzoeken. Hij werd al behandeld voor een posttraumatische stressstoornis en was eerder veroordeeld voor een misdrijf.

De verdachte was op de avond van 13 april door zijn vriendin opgehaald uit Groningen. Buren hoorden hoe het tweetal ruzie kreeg in het appartement van de vrouw in Baflo. De verdachte zou zijn vriendin met een brandblusser hebben doodgeslagen en daarna zijn gevlucht.

Onderweg werd hij staande gehouden door motoragent Dick Haveman, die in de buurt van Baflo surveilleerde in burgerkleding. Volgens het OM was de verdachte agressief en sloeg hij Haveman meermalen in het gezicht. De agent gebruikte pepperspray en trok daarna zijn wapen. In de schermutseling die volgde viel het wapen op de grond. De verdachte greep het als eerste en schoot Haveman volgens het OM direct van dichtbij in zijn gezicht en zijn schouder.

Vervolgens schoot de verdachte volgens de lezing van de politie een 72-jarige Bafloër in de schouder en bedreigde hij een andere inwoner. Een 15-jarige krantenjongen die hij vastpakte wist te ontkomen.

Twee agenten die naar de plaats van het incident waren gestuurd, zouden ook zijn bedreigd door de verdachte. De agenten hebben dertig keer op S. geschoten, terwijl zij dekking zochten achter hun dienstauto. Vijf kogels troffen S., die vervolgens in de lege politieauto kroop. Toen de agenten aan de stand van het wapen in de hand van S. zagen dat het geen kogels meer kon bevatten, hielden ze hem aan. Hij zou daarbij de 22-jarige agente met het wapen op het hoofd hebben geslagen.

Op 28 juli wordt de rechtszaak tegen S. pro forma behandeld.