‘Mode uit Arnhem gaat de geschiedenis in’

De modeprijs Grand Seigneur gaat dit jaar naar de modeafdeling van kunstacademie ArtEZ. De opleiding bevindt zich met de onderscheiding in goed gezelschap van gerenommeerde namen als Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin en Viktor & Rolf. Matthijs Boelee, hoofd van de modeopleiding, en al sinds 1987 verbonden aan de ArtEZ, is totaal verrast: “Wij

Matthijs Boelee. Foto Marc DeurlooMatthijs Boelee. Foto Marc Deurloo

De modeprijs Grand Seigneur gaat dit jaar naar de modeafdeling van kunstacademie ArtEZ. De opleiding bevindt zich met de onderscheiding in goed gezelschap van gerenommeerde namen als Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin en Viktor & Rolf.

Matthijs Boelee, hoofd van de modeopleiding, en al sinds 1987 verbonden aan de ArtEZ, is totaal verrast:

“Wij hadden er niet bij stil gestaan dat we de prijs konden krijgen als opleiding zijnde. Brancheorganisatie Modint moet hebben gedacht: Arnhem levert al 58 jaar kwaliteit af. Daar moeten we een keer wat mee.”

Dat is inderdaad wat de jury dacht. Op de website van Modint staat:

De jury is van mening dat ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten van zeer grote betekenis is voor het internationale modeonderwijs en de modebranche in het algemeen. “Wij zijn trots op ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten als nieuwe “Grand Seigneur” winnaar”, aldus juryvoorzitter Han Bekke.

Hoe belangrijk is de prijs? “Het is een hele belangrijke. Het is een soort oeuvreprijs die al wordt uitgereikt sinds 1984. Voor mensen die al jaren aan de weg timmeren in de modewereld en ook internationaal van betekenis zijn.”

En nu gaat ‘ie naar jullie. “Ja, de prijs is voor de modeopleiding in zijn geheel en is unaniem toegekend. Het is de allereerste keer dat de prijs naar een onderwijsinstelling is gegaan. En dat kwam als toverslag bij heldere hemel. Je gaat wel de geschiedenis in! De opleiding heeft de masterstatus bereikt.”

Hoe reageerde de afdeling? “Stupéfait, want het is toch bijzonder. Iedereen is opgetogen. Dit is erkenning en waardering uit de industrie.”

Heeft u  gehoord van de jury waarom de Signeur jullie heeft gekozen?“Ik heb wel met een jurylid gesproken laatst, ik noem geen namen, en die zei toen: als je erover nadenkt, komt zeventig procent van mensen die wat betekenen uit Arnhem. Denk aan Iris van Herpen, Jan Taminiau, Viktor en Rolf.”

Waarin onderscheidt de modeopleiding van Arnhem zich? “Arnhem heeft een bepaald handschrift, het is het ‘Arnhem-DNA’. Arnhem onderscheidt zich door het conceptmatige denken, in het proces en in de enorme discipline bij de studenten. Arnhem is een wederzijds commitment tussen docent en student. Er is bij ons veel aandacht voor het ambacht: het leren vervaardigen van een product. Maar zonder de studenten op te leiden tot naaisters. Bijzonder is dat studenten hier alles zelf doen.”

Hoe behouden jullie de kwaliteit van het onderwijs? “Docenten solliciteren niet, maar ze zijn handpicked. Veel zijn ook opgeleid in Arnhem, dat  is bijna een soort tweede natuur. We kijken naar wie zowel de kwaliteit van ontwerpen heeft als de kwaliteit om het over te brengen. Onze docenten zijn toegewijd tot op het bot en geven zich tweehonderd procent. En dat eisen ze ook van de studenten.”

“Vier van de vijf genomineerden voor de Frans Molenaarprijs, die in juli wordt uitgereikt,  komen dit jaar uit Arnhem. En dat is jaar in, jaar uit zo. Dat onderstreept het denk ik wel. Arnhem wordt iedere keer weer opgepikt.”

En dat levert jullie dus deze prijs op. “Wij doen eigenlijk gewoon ons werk.”

Wanneer krijgt u de prijs in handen? “Op 16 juni vindt de uitreiking plaats, maar nu mogen we het al van de daken schreeuwen!”