LinkedIn vandaag naar beurs, 3 miljard euro waard

Vandaag worden de aandelen van LinkedIn voor het eerst verhandeld op de New York Stock Exchange in Wall Street. Foto NRC / Vincent Mentzel
Vandaag worden de aandelen van LinkedIn voor het eerst verhandeld op de New York Stock Exchange in Wall Street. Foto NRC / Vincent Mentzel Vandaag worden de aandelen van LinkedIn voor het eerst verhandeld op de New York Stock Exchange in Wall Street. Foto NRC / Vincent Mentzel

LinkedIn gaat vandaag naar de beurs voor 45 dollar per aandeel. De netwerksite wordt gewaardeerd op 4,3 miljard dollar, ofwel 3 miljard euro. Dat is een stijging van ruim 30 procent ten opzichte van een maand geleden.

Met de beursgang kan LinkedIn in potentie 405 miljoen dollar ophalen. Eerder werd de site nog gewaardeerd op ruim 3 miljard dollar. Vorig jaar verdubbelden de inkomsten van de netwerksite, maar tegelijkertijd maakt het bedrijf nog steeds geen winst.

NRC-technologieredacteur Marc Hijink over de beursgang van het bedrijf:

“Met de beursgang van LinkedIn lijkt de internethype uit de jaren negentig weer helemaal terug. Het bedrijf lift mee op de gretigheid van grote particuliere investeerders om belangen te veroveren in technologiebedrijven, net voordat ze naar de beurs gaan. Ze azen ook op sociale netwerken Facebook en Twitter die aan een beursgang zouden werken.”

Is er sprake van een internetzeepbel?

“LinkedIn verdient geld met advertenties, maar ook met betaalde accounts met meer mogelijkheden en diensten voor bedrijven die nieuw personeel zoeken. Dat wordt gezien als een redelijk betrouwbare inkomstenstroom. De internetzeepbel, eind jaren negentig, spatte uiteen omdat de verdienmodellen van bedrijven ontbraken of te traag op gang kwamen. De belangrijkste reden om aan te nemen dat de bubbel niet zo radicaal zal barsten is dat er domweg meer internetgebruikers zijn en vrijwel overal breedbandinternet. Internettechnologie maakt nu ook meer geavanceerdere diensten mogelijk dan tien jaar geleden (bijvoorbeeld cloud computing. Ook de kosten om webdiensten uit te breiden zijn nog maar een fractie vergeleken met de jaren rond de millenniumwisseling.” - Marc Hijink, NRC-redacteur

LinkedIn brengt wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen met elkaar in contact.