Lezingen & literatuur

Michel Houellebecq

Is schrijver Michel Houellebecq een ziener of is hij gewoon een misantropische zwartkijker met een postkoloniale wereldvisie? Op 25 mei 20u is er nav de vertaling van zijn nieuwe roman De kaart en het gebied een Houellebecqavond in het Comedy Theater in de Nes Amsterdam.

Inl www.comedytheater.nl

Tim Parks

Op 20 mei 20u houdt schrijver, vertaler, criticus en essayist Tim Parks in De Rode Hoed Amsterdam de 3de Gids Lezing. Onder de titel The Matter with Words gaat hij in op het dictaat van de woorden en de manier waarop het onze geest – zeker die van de schrijver – in de greep kan houden, tot ziekmakens toe. Inl www.rodehoed.nl.

Thomas Verbogt

In de serie Bosch & Boeken wordt Thomas Verbogt (1952) geïnterviewd over zijn nieuwe roman Perfecte Stilte door Hanneke Nagel in kunstruimte/café bosch in Arnhem op 22 mei 15u.

Inl www.boscharnhem.nl.

De nieuwe senaat

Niet eerder hadden zoveel kleine partijen zoveel invloed op de verkiezingsuitslag. Het kabinet moet onderhandelen met dwergen in de Senaat voor zijn politieke toekomst. Wat gaat Jan Nagel beloven aan premier Mark Rutte? En zal e SGP mee regeren? Op 23 mei 20u wordt over de toekomst van het kabinet gedebatteerd in De Balie Amsterdam.

Inl www.debalie.nl

Performances

Van gillende gitaren op een plein tot een rustgevend bed onder een boom; bezoekers kunnen alles verwachten in de Utrechtse binnenstad dit weekend. Tussen 13-17u gaan vier jonge kunstenaars hun performances uitvoeren. Ook doen de kunstenaars een beroep op voorbijgangers op straat. Inl www.cbku.nl

René Diekstra

In het Noordwijkse cultuurcafé geeft psycholoog René Diekstra dinsdag 24 mei 20u een lezing over overspel, fatale relaties en verslavende relaties nav zijn boek De macht van een Maîtresse.

Inl www.hetcultuurcafe.nl

Lawrence Hill

De meimaand staat in De Nieuwe Kerk Amsterdam in het teken van Herdenken en Vieren. Op twee zondagmiddagen zijn er sprekers die een visie op vrijheid geven. Zondag 22 mei 16u geeft Lawrence Hill een lezing over zijn boek The Book of Negroes (Het negerboek) over de slavernij. En 29 mei 16u vertelt de Franse filosoof, journalist en filmmaker laude Lanzmann o.a. over zijn recente autobiografie Le lièvre de Patagonie.

Inl www.nieuwekerk.nl

Cultuurbeleid

Het eerste OPHEF-debat in het Haagse Nutshuis op 25 mei gaat over de verwachte afkaveling van het cultuuraanbod. Onder leiding van Joost Karhof (Kunststof TV) buigen kunstenaars, cultuurbonzen, ‘mecenassen’, wetenschappers en cultuurliefhebbers zich over initiatieven die zowel publiek als makers kunnen ontplooien om kunst en cultuur te laten voortbestaan.

Inl www.ophef.info

Anna Blaman

Op 22 mei om 15u brengen Aad Meinderts, Florette Dijkstra en Pattèl in Salon Saffier in Utrecht een ode aan de Rotterdamse) schrijfster Anna Blaman (1905-1960, wier werk nu wordt herdrukt. Met voordracht en authentiek beeld- en geluidsfragmenten. Herenstraat 27. Res: www.salonsaffier.nl 030 - 6701020.

Steden in Limburg

Tussen de 12de en14de eeuw ontstonden overal in Europa steden. Daardoor ontstond er ook een nieuwe sociale klasse: de burgers. Di 24 mei (19u30-21u30) Aanm. bibliotheek Malpertuis, Sproetepad 20. Inl 043 350 56 09.