Leukste vraag? Die over de oren van de honingb ij

Yoeri Godfried deed gisteren biologie. Dat ging goed, denkt Yoeri, die straks toegepaste biologie wil gaan studeren.

Nederland, Eindhoven, 15-05-11 Eindexamen leerling Yoeri Godfried. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Eindhoven, 15-05-11 Eindexamen leerling Yoeri Godfried. © Foto Merlin Daleman

Op de eerste dag van zijn examens werd Yoeri Godfried (18) nog ruw gewekt door zijn broertje – die kwam om kwart over acht zijn slaapkamer binnenvallen. Gisteren is hij met opzet blijven liggen, tot half tien. Om half twee begon het examen biologie. Na het examen én na pianoles, heeft hij tijd om te vertellen dat het een toets van „behoorlijk niveau” was. Alle onderwerpen kwamen aan bod: wespen, kreeften, tumoren, stikstof en termieten.

„Ik verwacht wel dat ik het examen goed heb gemaakt. Ik wil toegepaste biologie gaan studeren. Dan is een 8 op je eindlijst wel mooi natuurlijk.

„De leukste opgave ging over de oren van de honingbij. Ja echt, die hebben oren. Of, in ieder geval iets waarmee ze geluid kunnen registreren. In een laboratorium leerden onderzoekers de bijen gebruik te maken van die zogenaamde oren, door ze met voedsel te belonen als ze op de luidsprekers af kwamen vliegen.

„Dat soort studies vind ik erg interessant. Ik wil later het liefst onderzoek gaan doen naar het gedrag van dieren. We hebben thuis een kat en een hond, maar mijn voorkeur ligt meer bij uitheemse soorten.

„Mijn ideaal? Ik zou koralen willen bestuderen in het Great Barrier Reef. Of beren in Yellowstone.

„Maar eerst ga ik studeren in Den Bosch. Dan kan ik bij mijn ouders in Eindhoven blijven wonen. Ik ben er zo. Beetje onzinnig om voor dat stukje een kamer te gaan zoeken.

„Morgen heb ik examen wiskunde B. Ik ben blij met mijn schema. Eigenlijk gaat het allemaal erg relaxed. Er zijn mensen die iedere dag twee examens van drie uur moeten maken. Maar ik heb er steeds maar één en meestal ben ik al na twee uur klaar. Zo’n examen is inspannend, maar ik hoef daarna niet plat ofzo. Vanavond ga ik televisie kijken, en misschien met vrienden voetballen.

„Leren, dat doe ik pas morgen weer. Mijn mentor raadde me aan om de dag voor het examen niet meer naar de stof te kijken. Dan onthoud je namelijk alleen het gedeelte dat je dan bestudeert. Ik heb dat meteen aangenomen. Ik geloof dat wel. Al zou een echte bioloog dat misschien wel moeten checken hè?”

Lineke Nieber