Jongeren bezetten centraal Puerta del Sol-plein in Madrid

Circa 15.000 mensen hebben gisteravond gedemonstreerd op het centrale Puerta del Sol-plein in Madrid uit onvrede over de aanhoudende economische crisis in het land. Circa 2.000 van hen overnachtten op het plein in tenten. De straatprotesten zijn in Madrid al enkele dagen aan de gang en hebben zich inmiddels uitgebreid tot andere steden.

De betogingen vinden plaats in de aanloop naar belangrijke lokale en regionale verkiezingen aanstaande zondag. De betogers, vooral jongeren, zijn ontevreden over de hoge jeugdwerkloosheid (officieel 43 procent), de hoge woonlasten, de bezuinigingen op sociale voorzieningen en de staatssteun aan de financiële sector. Ook bekritiseren ze het in hun ogen gebrekkig functionerende politieke systeem. Via internet hebben ze zich verenigd onder slogans als „Echte democratie, nu!” en „Jeugd zonder toekomst”. Hun ‘acampadas’ (bezettingen) moeten de sfeer oproepen van de demonstraties op het Tahrir-plein in Kairo, die leidden tot het aftreden van de Egyptische president Mubarak.

De bezettingen vloeien voort uit protestmarsen die zondag in meerdere steden werden georganiseerd. Met in totaal naar schatting 50.000 deelnemers vormden die geen overweldigend succes. Het protest kreeg echter nieuwe dynamiek toen een kleine groep ‘antisistemas’ (links-autonomen) zondag op het Puerta del Sol-plein bleef zitten. Dinsdagochtend vroeg werden ze door de oproerpolitie verdreven.

Hierop volgde een oproep het plein te heroveren, waaraan dinsdagavond een onverwacht aantal van rond de 15.000 mensen gehoor gaf. Gisteravond betuigden voor de tweede avond op rij enkele duizenden mensen steun aan de kampeerders. Dit ondanks een verbod op demonstraties vlak voor de verkiezingen, gistermiddag uitgesproken door de regionale kiesraad. De opkomst was zo massaal dat de politie niet kon ingrijpen.

‘Sol’ is nu omgedoopt tot ‘Plaza de SOLución’ (Plein van de Oplossing). Het is behangen met spandoeken en zelfgemaakte posters. De sfeer is er festivalachtig. De initiatiefnemers hadden opgeroepen geen alcohol te nuttigen, omdat dit de politie een reden zou geven voor ingrijpen. Maar straatverkopers van blikjes bier deden goede zaken. Nu Spaanse media steeds uitgebreider over de protesten berichten, is de verwachting dat het protest verder aanzwelt.

Vooral de regerende socialistische arbeiderspartij (PSOE) van premier Zapatero dreigt electorale schade op te lopen door de protestacties, omdat de betogers appelleren aan sociale onvrede die het sterkst leeft onder linkse kiezers.