Jodenvervolging

In aanvulling op het artikel ‘Onverschillig of ongerijmd’ van Ido de Haan (Boeken, 5-5-2011) over het grote aantal Nederlandse joden dat in WO II in de concentratiekampen omkwam het volgende. In tegenstelling tot België was in Nederland geen georganiseerd joods verzet maar het aantal joodse Nederlanders in het algemeen verzet was aanzienlijk. Bovendien had een aantal joodse Nederlanders een leidende rol in het Belgische Comité Défense Juive (CDJ), zoals Paul van Cleeff.

Ook mag niet worden vergeten dat de Belgische koningin Elizabeth van Duitse origine was en tijdens de bezetting goed overweg kon met de Duitse militair gouverneur Von Falkenhausen. Zij hebben er voor gezorgd dat veel joodse kinderen zonder ouders niet werden gedeporteerd maar in homes werden geplaatst.

Nico Hamme, Amsterdam