Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Whatsapp is een onveilig chatprogramma’

Het zeer populaire gratis alternatief voor sms-en Whatsapp is makkelijk af te tappen. Met bepaalde programma’s zijn telefoonnummers en de inhoud van de berichten gemakkelijk te achterhalen, meldt technologienieuwssite Webwereld vandaag.

Gebruikers van Whatsapp besparen geld door met hun mobiele telefoon gratis berichtjes naar elkaar te sturen, in plaats van te sms’en. Het programma werkt op smartphones van Apple, Blackberry, Android en Nokia, en is bij al die merken één van de populairste apps.

De gegevens van die gebruikers lijken nu niet veilig, want volgens Webwereld verstuurt de app namen van gebruikers, telefoonnummers en zelfs hele chatberichten onversleuteld de hele wereld over.

Onderzoek naar Deep Packet Inspection

Een lezer kwam daar achter toen hij wilde uitzoeken wat KPN met de techniek Deep Packet Inspection (DPI) van zijn Whatsapp-gebruik kan zien. Vorige week werd bekend dat KPN en Vodafone die techniek gebruiken. Naar eigen zeggen doen ze dat alleen om te kijken of klanten gebruik maken van applicaties waarmee gratis kan worden gebeld of ge-sms’t, maar met de techniek is het ook mogelijk om de inhoud van e-mails en ander datagebruik te bekijken. Telefoonaanbieders vrezen Whatsapp omdat mensen door de service steeds minder sms’en.

Aftappen via draadloos netwerk

Volgens Webwereld kunnen de gegevens alleen worden achterhaald als een aanvaller op hetzelfde draadloze netwerk als de gebruiker van Whatsapp zit. Het netwerk moet bovendien onbeveiligd zijn. In een vertrouwde omgeving is de kans dat iemand afgetapt wordt erg klein.

Whatsapp laat in een reactie aan Webwereld weten het probleem te gaan onderzoeken, maar ‘sterk te geloven in privacy en vrijheid van haar gebruikers’.