ECB wil geen herstructurering Griekse schuldenlast

ECB-bestuurder Juergen Stark gisteren in Athene. Herstructureren van de grote Griekse schuldenlast verergert de situatie alleen maar, stelde de ECB vandaag.
ECB-bestuurder Juergen Stark gisteren in Athene. Herstructureren van de grote Griekse schuldenlast verergert de situatie alleen maar, stelde de ECB vandaag. Foto AFP / Aris Messinis

De Europese Centrale Bank is fel gekant tegen voorstellen om de Griekse schulden te herstructureren. Volgens de ECB leidt een herstructurering van de schulden alleen maar tot een verergering van de Europese financiële malaise.

Het herstructureren van de schulden houdt in dat de huidige Griekse staatsobligaties worden vervangen door obligaties die een langere terugbetalingstermijn hebben. Bovendien is het bedrag dat wordt terugbetaald lager dan het bedrag dat schuldeisers hebben uitgeleend.

De ECB bevestigde vandaag dat geen krediet wordt verleend aan Griekse banken die proberen staatsobligaties te gebruiken als onderpand. Dit betekent volgens analisten dat Griekse banken zullen omvallen.

De stellingname van de ECB tegen herstructurering is een felle aanval op uitlatingen van medewerkers van de Europese Unie dat de Grieken de terugbetalingstermijn onder bepaalde voorwaarden kunnen oprekken. Vorige week liet ECB-bestuurder Juergen Stark zich al in soortgelijke bewoordingen uit. Hij zei toen dat het slechts een “illusie” is dat herstructurering de oplossing zou zijn voor de noodlijdende Grieken. Ook José Manuel Gonzalez-Paramo van de ECB noemde het al eens een “slecht idee”.

Griekenland kampt met een enorme schuldenlast, ondanks een noodlening van 110 miljard euro die vorig jaar werd verstrekt.