Belastingfraude bij 600 vastgoedbedrijven

De Belastingdienst ontdekte voor 1 miljard euro aan verzwegen omzet.

De Belastingdienst heeft bij ruim 600 bedrijven in de vastgoedsector voor in totaal 330 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd vanwege fraude. Dat heeft het ministerie van Financiën gisteren bekengemaakt.

De Belastingdienst deed onder de naam Nokvorst 1.291 bedrijfsonderzoeken. In de helft van de gevallen werden er onregelmatigheden gevonden en de Belastingdienst ontdekte zo 1 miljard euro aan verzwegen omzet. Geprobeerd werd om omzet buiten de boeken te houden door de inzet van stromannen en door andere constructies. Ook werden transacties gevonden waarbij vastgoed ver onder de reële waarde aan een kennis of een familielid werd verkocht, waarna het pand voor een veel hoger bedrag werd verkocht. Door deze constructies viel de transactie in een laag belastingtarief.

Voor de operatie Nokvorst deed de Belastingdienst jarenlang onderzoek naar de vastgoedsector. Honderden transacties werden onderzocht. Naar aanleiding van de bevindingen begon de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) acht keer een strafrechtelijk onderzoek.

Een van die onderzoeken is het zogeheten Klimop-onderzoek. De verdachten in deze zaak staan op dit moment voor de rechter.

Dit onderzoek draait om fraude met vastgoed van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Volgens justitie werd door omkoping deals gegund. Vastgoed werd volgens justitie voor te lage prijzen verkocht. Daarna werd het tegen mooie prijzen doorverkocht. De miljoenenwinsten werden door de verdachten verdeeld.

Hoofdverdachte Jan van V., voormalig directeur van Bouwfonds Vastgoed Ontwikkeling, heeft in deze zaak verklaard dat het in de vastgoedwereld gebruikelijk was om mensen om te kopen. Volgens hem was dat de mores in de sector. Zonder het geven van cadeaus was het volgens hem onmogelijk om met bepaalde partijen, zoals de vastgoedtak van het Philips Pensioenfonds, zaken te doen.

Een andere verdenking in dit proces is dat allerlei mensen op basis van valse facturen geld kregen voor werk dat nooit verricht was. Daarover zei hoofdverdachte Jan van V. dat er nooit werd betaald voor niets. Maar de prestatie van een concurrent kon ook juist inhouden dat hij niets deed met een bepaald project. Daar kreeg hij dan voor betaald.

De Belastingdienst gaat de komende tijd nog gerichter controleren in de vastgoedsector op transacties, valse facturen en buitenlandse financieringen, zegt het ministerie van Financiën. (NRC)