Air France-KLM boekt weer winst

Airport officers stand near an Air France plane after it landed at Phnom Penh International Airport March 31, 2011. Air France, the first major European carrier to return to the country after 37 years of absence, reopened a direct flight route on Thursday from Paris to the Cambodian capital. REUTERS/Samrang Pring (CAMBODIA - Tags: TRANSPORT BUSINESS)
Airport officers stand near an Air France plane after it landed at Phnom Penh International Airport March 31, 2011. Air France, the first major European carrier to return to the country after 37 years of absence, reopened a direct flight route on Thursday from Paris to the Cambodian capital. REUTERS/Samrang Pring (CAMBODIA - Tags: TRANSPORT BUSINESS) Air France-KLM heeft weer winst geboekt het afgelopen jaar. Foto Reuters / Samrang Pring

Air France-KLM heeft in het afgelopen boekjaar weer winst geboekt en verwacht dat het de stijgende lijn dit jaar zal doortrekken. Dat maakte de luchtvaartmaatschappij vanochtend voorbeurs bekend.

Het operationeel resultaat bedroeg in het fiscale jaar, dat eindigde op 31 maart, 122 miljoen euro. Een jaar eerder was het verlies nog 1,3 miljard. Het resultaat blijft wel achter bij de verwachting van analisten. Zij rekenden op een operationeel resultaat van 173,3 miljoen euro.

Het was nog maar sterk de vraag of het Air France-KLM was gelukt om het hele jaar winst te maken. Hoge grondstofprijzen spelen de luchtvaartmaatschappij parten. Behalve de hoge kosten van kerosine hebben stakingen en de zware sneeuwval in december voor een terugval gezorgd in het verwachte herstel. Het bedrijf moest in het derde kwartaal een winstwaarschuwing afgeven.

Het bedrijf profiteerde afgelopen jaar van economisch herstel, maar had ook te kampen met de natuurramp in Japan, de onrust in het Midden-Oosten in Noord-Afrika en sterk stijgende brandstofprijzen. Vanwege de maatregelen die de onderneming tijdens de economische crisis heeft genomen, verwacht Air France-KLM dat het operationeel resultaat in het huidige boekjaar verder zal verbeteren.

Het nettoresultaat verbeterde afgelopen jaar naar een winst van 613 miljoen euro, tegen een verlies van 1,6 miljard euro afgelopen jaar. De omzet steeg met 12,5 procent naar 23,6 miljard euro. Analisten rekenden gemiddeld op een omzet van 23,67 miljard euro en een nettowinst van 465,6 miljoen euro. Het aandeel Air France-KLM sloot gisteren op 11,89 euro.