Aardbeving stort Japan in recessie

A man walks after shopping at the Tsukiji fish market in Tokyo March 19, 2011. Fishmongers at the popular market reported that the number of customers and amount of sales were sharply down due to fears about blackouts and the nuclear disaster in northern Japan following last weeks earthquake and tsunami. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN - Tags: DISASTER FOOD BUSINESS)
A man walks after shopping at the Tsukiji fish market in Tokyo March 19, 2011. Fishmongers at the popular market reported that the number of customers and amount of sales were sharply down due to fears about blackouts and the nuclear disaster in northern Japan following last weeks earthquake and tsunami. REUTERS/Toru Hanai (JAPAN - Tags: DISASTER FOOD BUSINESS) Een man doet boodschappen op de Tsukiji vismarkt in Tokio. Foto Reuters / Toru Hanai

De Japanse economie is in het eerste kwartaal veel sterker gekrompen dan werd verwacht, waardoor het land opnieuw in een recessie is terecht gekomen.

De drievoudige klap van de aardbeving in maart, gevolgd door de tsunami en de nucleaire crisis trof het bedrijfsleven en de consumentenbestedingen.

Het bruto binnenlands product van Japan, de derde economie van de wereld, is met 0,9 procent gekrompen in de eerste drie maanden, aldus een regeringsfunctionaris. Dat is een daling van 3,7 procent in vergelijking met een jaar eerder. De Japanse economie heeft op het ogenblik vooral te lijden onder problemen aan de aanbodzijde. Veel bedrijven, bijvoorbeeld in de autosector, kunnen als gevolg van de ontwrichting door de aardbeving en de tsunami niet op tijd beschikken over de benodigde onderdelen. De industriële productie nam in maart af met 15,5 procent.

“De Japanse economie zal naar verwachting zwak blijven voorlopig”, zei de Japanse minister van Economische Zaken Yosano vandaag.

Yosano verwacht dat de aanbodzijde weer zal herstellen en de wederopbouw de vraag waarschijnlijk zal aansporen tot groei.

“De economie heeft de kracht om weer aan te trekken”, aldus Yosano.

De Japanse aandelenbeurs is vandaag met verlies gesloten, als gevolg van de berichten over een nieuwe recessie.