Dit is een artikel uit het NRC-archief

Onderwijs

Twintig procent minder aanmeldingen bij Inholland

Hogeschool Inholland heeft tot nog toe ongeveer twintig procent minder vooraanmeldingen gekregen voor komend schooljaar dan vorig jaar. Een woordvoerder van de hogeschool tekent hier wel bij aan dat studenten zich nog tot 1 oktober kunnen inschrijven. “Dus er kan nog veel gebeuren.”

Inholland kwam de afgelopen tijd flink onder vuur te liggen. Zo werd een paar weken geleden bekend dat een aanzienlijk deel van de studenten van vier opleidingen van Inholland ten onrechte een diploma heeft gekregen.

De Inspectie van het Onderwijs heeft de opleidingen bedrijfseconomie en media en entertainment management in Haarlem en commerciële economie en vrijetijdsmanagement in Diemen aangemerkt als zeer zwak. Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) kondigde vervolgens aan de accreditatie van de opleidingen in te willen trekken.

Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra liet eerder weten ervoor garant te staan dat er geen ondermaats presterende studenten meer met een diploma de deur uitlopen. Hij gaf toen aan blij te zijn dat in het inspectierapport wordt erkend dat Inholland inmiddels op de goede weg is met verbeteringen. De Tweede Kamer debatteert woensdagavond over de hogeschool.

Meer hogescholen in de problemen


Niet alleen op Inholland is het mis. Ook vier andere hogescholen lijken diploma’s te hebben uitgereikt aan studenten die daar geen recht op hadden. Dat blijkt uit het rapport ‘Alternatieve afstudeertrajecten en de bewaking van het eindniveau in het hoger onderwijs’, dat de Inspectie van het Onderwijs vorige maand openbaar maakte.