OM: agent Baflo doodgeschoten met eigen wapen

De doodgeschoten agent Dick Haveman. Foto: screenshot TV Noord.

De 48-jarige politieagent die op 13 april in het Groningse Baflo om het leven kwam, is inderdaad doodgeschoten met zijn eigen dienstwapen.

Dat maakte het Openbaar Ministerie vanmiddag tijdens een persconferentie bekend. De dag na de schietpartij werd al vermoed dat de agent met zijn eigen wapen was neergeschoten, aangezien er geen ander wapen gevonden werd.

Agent Dirk Haveman werd dodelijk getroffen in zijn schouder tijdens een achtervolging van een uitgeprocedeerde asielzoeker die daarvoor zijn 29-jarige vriendin had omgebracht. Haveman was zijn pistool verloren toen hij de verdachte wilde overmeesteren met pepperspray. Bij de schietpartij verwondde hij ook een 22-jarige agente en een 72-jarige omstander.

Voordat de verdachte opgepakt kon worden, moest de politie dertig schoten lossen, zegt verslaggever Karin de Mik van NRC Handelsblad. Zij was aanwezig op de persconferentie van het OM. Hij werd vijf keer geraakt en ligt nog gewond in een beveiligd ziekenhuis.

Het OM maakte allerlei details van het incident bekend en ook de strafeis tegen de verdachte. De Mik:

“Op zich was al eerder bekend dat Haveman met zijn eigen wapen gedood was. Tijdens de persconferentie maakte het OM meer details over de zaak bekend. Bijvoorbeeld dat de politie dertig schoten heeft afgelost bij de aanhouding van de verdachte. Hem wordt tweemaal moord en tweemaal poging tot moord ten laste gelegd. Op 28 juli vindt de pro-formazitting plaats. Het OM kondigde ook aan dat er onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut gaande is waarin wordt gekeken wordt of de verdachte ten tijde van het incident onder invloed was van drugs.”

Ook de verklaring van de verdachte kwam aan bod tijdens de persconferentie. Die beweert dat hij niet wist dat Haveman een politieagent was ten tijde van de schietpartij. Eerder verklaarde de verdachte dat hij daar zich wel van bewust was.