Mag koffiedik in de afvoer?

„Door de wol geverfde loodgieters en ook bronnen op het web zeggen dat koffiedrab een probaat middel is om vetresten op te lossen in de afvoer”, zegt Evert Albers uit Amersfoort. De overheid zegt echter dat het spul niet door de goot mag worden gespoeld. Wat is het nou?

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieucentraal is het inderdaad beter om koffiedik niet door de gootsteen te spoelen. Het kan verstopping van het riool veroorzaken. Het zorgt volgens Rioned voor extra slib. Dat betekent volgens deze koepelorganisatie voor riolering en stedelijk waterbeheer extra kosten bij transport en zuivering van het rioolwater. „Het hoort niet”, zegt een woordvoerder streng.

Waarom dan al die fora en sites waar mensen elkaar adviseren koffiedrab te gebruiken tegen een verstopte afvoer? Op omaweetraad.com staat bijvoorbeeld: „[Koffiedrab] schuurt de afvoer op een zachte manier schoon en hij raakt nooit verstopt.”

Hans van Dijk van Milieucentraal kent de adviezen ook maar heeft geen idee wat de oorsprong is hiervan. „Wij adviseren koffiedik gewoon bij het GFT-afval weg te gooien.”

Hoeveel huishoudens in Nederland het toch door de gootsteen spoelen is niet bekend, zegt Rioned. Wel dat het grootste probleem voor de riolering niet koffiedrab maar vochtige doekjes zijn. „Die zijn absoluut niet bedoeld om weg te spoelen door de wc”, zegt de woordvoerder van Rioned. „Het zorgt voor miljoenen euro’s schade!”

Het internet geeft niet alleen (fout) antwoord op hoe je koffiedrab moet weggooien. Er zijn ook volop andere nuttige dingen die je kan doen met koffiedik. Een paar suggesties:

De huid scrubben met een combinatie van koffieprut en wat druppels olijfolie (van omaweetraad.com dus op eigen risico uitproberen).

Als voeding voor je tuin. Starbucks in de VS geeft al jaren gratis zakken koffieprut mee aan klanten die dat in hun tuin gebruiken.

Koffieprut zou slakken en katten uit je tuin weren.

Hanina Ajarai