Kwart huisartsen beantwoordt noodoproep te traag

Een kwart van de 4.400 huisartsenpraktijken in Nederland neemt de telefoon bij een spoedoproep niet binnen de norm van dertig seconden op. Dat blijkt uit een rapport dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag stuurt naar minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Bij het onderzoek werden de spoednummers van alle huisartsenpraktijken in Nederland gebeld. Bij een op de acht praktijken lukte het zelfs niet om binnen anderhalve minuut iemand aan de lijn te krijgen, meldt Novum. In 2008 bleek al dat huisartsen vaak slecht bereikbaar zijn. Daarom werden toen spoednormen ingevoerd.

De praktijken moeten de zaken binnen twee maanden op orde hebben, anders krijgen ze een boete van 2.000 euro per week. Ook komen ze op een openbare zwarte lijst van slecht bereikbare praktijken te staan als de situatie niet verbetert. Meer dan duizend praktijken zijn al aangeschreven. Hierdoor bleek in elk geval eenmaal dat de inspectie het verkeerde nummer van een praktijk had maar zichzelf niet corrigeerde.