Fiscus legt miljoenenfraude vastgoedsector bloot

Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat de vastgoedsector de afgelopen jaren een miljard euro aan omzet niet heeft aangegeven. De fiscus ontdekte dat onder andere pensioenfondsen en makelaars belasting ontdoken voor bedragen die in de honderden miljoenen lopen.

Naar aanleiding van het onderzoek hebben ongeveer zeshonderd bedrijven voor 330 miljoen euro aan boetes en naheffingen gekregen. Acht keer werd de FIOD ingeschakeld. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is tevreden met de harde volgens het ministerie harde aanpak:

“Ik heb de Belastingdienst opdracht gegeven om de vastgoedsector scherp te blijven controleren. Misbruik wordt niet getolereerd!”.

De fiscus voerde onder de naam ‘Nokvorst’ 1291 bedrijfsonderzoeken uit in de hele vastgoedketen van projectontwikkeling tot bouw, exploitatie en aan- en verkoop. Hierbij werd in de helft van de gevallen fiscale onregelmatigheden geconstateerd, meldt het ministerie van Financiën. Zo werd onder andere geprobeerd om omzet buiten de boeken te houden door de inzet van stromannen en andere constructies.

Vorige week begon de rechtszaak tegen de hoofdverdachte in de omvangrijke Klimopzaak, Jan van V., rondom projectontwikkelaar Bouwfonds en de vastgoedtak van Philips Pensioenfonds.