Diabetesgen is ontdekt

Het gen KLF14 blijkt bepalend voor het ontstaan van diabetes type 2.

In een grootschalige studie onder 800 vrouwelijke tweelingen in Engeland hebben onderzoekers een genetische ‘hoofdschakelaar’ ontdekt voor het ontstaan van overgewicht en suikerziekte. Dat schreven zij deze week in een online gepubliceerd artikel in Nature Genetics (online).

Het gen KLF14 blijkt een hele serie andere genen aan te sturen die betrokken zijn bij het ontstaan van type 2 diabetes en de regulatie van de cholesterolniveaus in het bloed.

Het gen is bijzonder omdat alleen de kopie die iemand van zijn moeder heeft geërfd, actief is. De vaderkopie is ‘stil’. De onderzoekers kwamen het gen op het spoor door te zoeken in meer dan 20.000 genen in cellen van het onderhuids vetweefsel. Het resultaat van het tweelingonderzoek werd bevestigd door het te vergelijken met het DNA van 600 IJslanders. (NRC)