Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Deal in Jemen lijkt toch niet rond

A girl attends an anti-government rally to demand the ouster of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in Sanaa May 18, 2011. Yemen's president and opposition, pressed by Western and Gulf mediators, agreed to sign a deal for a transition of power on Wednesday that would end the rule of Ali Abdullah Saleh within a month, an opposition official said. REUTERS/Ahmed Jadallah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
A girl attends an anti-government rally to demand the ouster of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in Sanaa May 18, 2011. Yemen's president and opposition, pressed by Western and Gulf mediators, agreed to sign a deal for a transition of power on Wednesday that would end the rule of Ali Abdullah Saleh within a month, an opposition official said. REUTERS/Ahmed Jadallah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Een meisje zit bij een anti-regeringsbetoging in de Jemenitische hoofdstad Sanaa, vandaag. De betogers eisen het vertrek van president Saleh. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

De leider van het blok van Golfstaten dat een deal tussen de Jemenitische leider Saleh en de oppositie probeerde te bewerkstelligen, is vertrokken zonder overeenkomst te bereiken. Dit ondanks eerdere positieve berichten uit het land.

Eerder vandaag leek het erop dat president Ali Abdullah Saleh en de Jemenitische oppositie vandaag hun handtekening zouden zetten onder een overeenkomst over de machtsoverdracht van Saleh, maar het vertrek van Abdullatif Al-Zayani, die de Golf Samenwerkinsraad voorzit, doet vermoeden dat de onenigheid lang niet uit de lucht is.

Zayani was sinds zaterdag in de hoofdstad Sanaa om beide zijden te overtuigen een overeenkomst te tekenen over een machtsoverdracht van Saleh op korte termijn. Vorige week stapte Qatar uit het Golf-blok vanwege het uitstelgedrag van Saleh. Die zou binnen dertig dagen de macht afstaan in ruil voor immuniteit voor rechtsvervolging.

De Verenigde Staten voeren ondertussen de druk op Saleh op. Ze willen dat Saleh een overeenkomst tekent en dat politieke hervormingen snel worden doorgevoerd. Voor Amerika en het olierijke Saoedi-Arabië is het van groot belang dat aan de onrust in Jemen, die sinds januari al vele levens eiste, een eind komt. Beide landen zijn doelwit van Al-Qaeda’s tak in Jemen. Ze vrezen dat aanhoudende chaos in Jemen de terreurorganisatie meer speelruimte geeft.