Afwaarderen Griekse schuld bespreekbaar

Langzaam maken Europese leiders een herstructurering van Griekse schuld bespreekbaar. Dat bleek maandag en gisteren op een bijeenkomst van Europese ministers van Financiën in Brussel.

Een herstructurering houdt in dat een deel van de Griekse staatsschuld – in handen van beleggers als banken en pensioenfondsen – wordt kwijtgescholden of dat de termijn voor afbetaling verlengd wordt.

Eurocommissaris Rehn (Monetaire Zaken) zei gisteren dat „een vrijwillige verlenging van afbetaaltermijnen kan worden onderzocht.” Banken kunnen volgens Rehn ook gevraagd worden hun portefeuille Griekse obligaties niet af te bouwen.

De uitspraken van Rehn en andere politici in Brussel zijn voorzichtig, maar markeren een verandering in hun opstelling. Tot voor kort was herstructureren onbespreekbaar. Een afwaardering van Griekse schuld zou voor grote onrust op financiële markten zorgen.

Voordat besprekingen over hoe de Griekse schuldenlast (volgend jaar 358 miljard euro ofwel ruim 150 procent van bbp) verminderd kan worden concreet worden, moeten de Grieken een tegenprestatie leveren, zei Rehn. Privatisering van staatsbedrijven kan Griekenland 50 miljard euro opleveren. Dan moet er wel daadkrachtig te werk gaan worden. Dat gebeurt nu onvoldoende, oordeelden de ministers. Ook betalen nog te weinig Grieken genoeg belastingen. De Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep Juncker noemde het „onaangenaam” dat de Grieken te weinig haast maken.

Vandaag zouden de eerste conclusies bekendgemaakt worden van een bezoek van de ECB, Europese Commissie en het IMF aan Athene vorige week. Dat is uitgesteld. Griekenland moet eerst nieuwe bezuinigingsmaatregelen bekendmaken. Volgens delegatieleider Poul Thomsen moet Griekenland de bezuinigingen versnellen wil het land de doelstellingen halen zoals afgesproken met het IMF en de EU in ruil voor 110 miljard euro noodsteun.

Eerder zei minister Jan Kees de Jager (Financiën, VVD) dat het mogelijk is, een deel van de al toegezegde steun aan Griekenland volgende maand niet uit te keren als de Grieken niet beloven sneller te bezuinigen en privatiseren. „Ik snap best dat dit gevoelig ligt”, zei hij.

Fractieleider Geert Wilders van gedoogpartner PVV liet vanochtend via Twitter weten dat er geen Nederlandse cent meer naar Griekenland moet gaan. „Laat ze maar lekker uit de euro stappen en hun eigen puinhoop opruimen”, aldus Wilders. Volgens het Lissabonverdrag kan een land overigens niet uit de euro treden zonder de Europese Unie te verlaten. Ook kan een land niet gedwongen worden, uit de EU te treden. De Unie verlaten kan alleen als het land dat zelf wil.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Afwaarderen Griekse schuld bespreekbaar (18 mei, pagina 29) staat dat minister De Jager (Financiën) lid is van de VVD. Hij is CDA-lid.