VS eisen daden van Pakistan

De Verenigde Staten en Pakistan zijn gisteren overeengekomen in de toekomst samen te werken bij acties tegen fundamentalistische islamitische terroristen. Het akkoord vormde de uitkomst van de besprekingen van de Amerikaanse senator John Kerry met de Pakistaanse president Asif Ali Zardari en premier Yousuf Raza Gilani gisteren in Islamabad. Kerry was in Pakistan om de betrekkingen tussen beide landen op te krikken nadat die in een crisis waren beland door de Amerikaanse actie in het Pakistaanse Abbottabad, waarbij Osama bin Laden werd gedood. Kerry bood overigens geen verontschuldigingen aan voor het incident, waarover de Pakistanen vooraf – tot hun woede – niet waren ingelicht door de Amerikanen.

Kerry, die naar Islamabad toog met instemming van het Witte Huis, hield de Pakistanen voor dat ze meer op hun daden dan op hun woorden zullen worden beoordeeld door de Amerikanen. Niet duidelijk is of de Pakistanen nu bij voorbeeld conform de Amerikaanse wens hun hulp zullen staken aan het Haqqani-netwerk, dat in Afghanistan vaak acties onderneemt tegen Amerikaanse troepen. Evenmin is duidelijk of er nu actie zal volgen tegen de voortvluchtige Talibaan-leider mullah Omar, die zich volgens veel berichten in Pakistan zou ophouden.

De Amerikaans-Pakistaanse betrekkingen werden vanmorgen opnieuw op de proef gesteld door een beschieting van NAVO-helikopters uit Afghanistan op Pakistaanse militairen in het district Noord-Waziristan. Daarbij raakten twee Pakistaanse militairen gewond. Volgens een militaire woordvoerder in Kabul, die anoniem wilde blijven, hadden de helikopters gereageerd nadat ze zelf waren beschoten. De Pakistanen hebben krachtig geprotesteerd tegen de gang van zaken. (AP, Reuters, AFP)