Voormalig legerchef Rwanda veroordeeld voor genocide

(FILES) - This file photo taken on July 27, 1994 shows Rwandan former army chief General Augustin Bizimungu near Goma. The UN court for Rwanda handed a 30-year prison sentence on May 17, 2011 to former army chief Augustin Bizimungu for his role in the country's 1994 genocide. AFP PHOTO/VINCENT AMALVY
(FILES) - This file photo taken on July 27, 1994 shows Rwandan former army chief General Augustin Bizimungu near Goma. The UN court for Rwanda handed a 30-year prison sentence on May 17, 2011 to former army chief Augustin Bizimungu for his role in the country's 1994 genocide. AFP PHOTO/VINCENT AMALVY Bizimungu in juli 1994, vlakbij Goma in Congo. Foto AFP / Vincent Amalvy

Voormalig Rwandees legerleider Bizimungu is door het Rwanda-tribunaal tot dertig jaar celstraf veroordeeld voor zijn rol in de genocide in 1994.

Het internationale VN-hof in Arusha, Tanzania (het International Criminal Tribunal for Rwanda, ICTR) acht bewezen dat Augustin Bizimungu zich schuldig heeft gemaakt aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

De Rwandese hoofdaanklager, Martin Ngoga, is blij met de veroordeling.

“Dit is een welkome beslissing van het ICTR. Binnen de omstandigheden is dit een hoge straf, ook al vinden veel mesnen dat hij de ergste straf verdient.”

Bij de genocide tussen april en juni 1994 zijn meer dan 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s vermoord. De slachting begon nadat het vliegtuig van president Juvenal Habyarimana werd neergeschoten bij de hoofdstad Kigali op 6 april 1994.

Politiecommandant Ndindiliyimana werd ook schuldig bevonden aan dezelfde misdaden, maar werd vrijgelaten. Ndindiliyimana had volgens het hof weinig te zeggen over de politiemacht en heeft zich bovendien altijd uitgesproken tegen de slachtingen.

Twee legerfunctionarissen zijn schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid, vanwege hun rol in een aanval die leidde tot de dood van acht Belgische VN-vredessoldaten.