Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Strauss-Kahn verdient deze barbaarse behandeling niet

Dominique Strauss-Kahn in de rechtbank in New York. Foto AP / Emmanuel Dunand

Niets in de wereld kan rechtvaardigen dat een man op deze manier voor de wolven wordt gegooid, betoogt Bernard-Henri Lévy. De prominente filosoof is woedend over de behandeling van zijn vriend Dominique Strauss-Kahn. De schandpaal is ook partijgenoten een doorn in het oog.

Het is nog onduidelijk of de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds  zich echt schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van een kamermeisje in New York, benadrukt Lévy op de website The Daily Beast. “Wat ik zeker weet, is dat de Strauss-Kahn die ik ken, die twintig jaar mijn vriend is geweest en die mijn vriend zal blijven, in het geheel niet lijkt op dit monster, deze bruut, dit onverzadigbare en kwaadaardige beest, zoals hij nu wordt afgeschilderd.”

Daarmee sluit hij zich aan bij het protest van de Franse Socialistische Partij. De politici, die Strauss-Kahn graag als presidentskandidaat hadden gezien, zijn boos over het “paraderen” met ‘DSK’. Foto’s van zijn arrestatie en voorgeleiding gaan de wereld over. Door politie en rechtbank werd de 62-jarige bestuurder ongeschoren en geboeid getoond aan de pers.

Bescherm verdachte tegen pers
Voormalig minister van Cultuur Jack Lang heeft het gevoel alsof zijn partijgenoot momenteel “gelyncht” wordt. “Afschuwelijk en walgelijk.” In Frankrijk wordt er op een meer humane manier met verdachten omgesprongen, voegde Partijleider Martine Aubry daar vandaag aan toe. Totdat ze veroordeeld zijn mogen ze niet met boeien om gefotografeerd of gefilmd worden. In de behandeling zit een “theatraal element”, citeert persbureau ANP een Amerikaanse advocaat. Aanklagers, politiechefs en zelfs rechters worden publiekelijk gekozen. Om de gunst van de kiezer te krijgen wordt extra hard opgetreden tegen machtige mensen als Strauss-Kahn, is de gedachte.

Straf gelijkwaardig
Geen rechter of aanklager wil het verwijt krijgen dat hij aan ‘klassenjustitie’ doet. Maar juist dat element kan een reden zijn om iemand die een suite van 3.000 dollar is gewend niet tussen streetwise criminelen op te sluiten. Zeker niet in Rikers Island, waar DSK een cel kreeg toegewezen van twaalf vierkante meter. Adam Kolber, hoogleraar recht aan de Brooklyn Law School, publiceerde in januari 2009 een essay in Columbia Law Review waarin hij betoogt dat de rechter onderscheid moet kunnen maken tussen ‘gevoeligen’ en ‘ongevoeligen’. Mediapersoonlijkheid Paris Hilton nam hij als voorbeeld. De 45 dagen celstraf zou bij haar harder aankomen dan bij een zwerver. In een beschaafde rechtsstaat, zo argumenteerde Kolber, moet je iedereen proberen gelijkwaardig te straffen. Vertaald naar de situatie van DSK is het duidelijk dat deze Fransman nu harder gestraft wordt dan een gewone burger die zich vergrijpt aan een kamermeisje.

Ga waardig om met staatsman
Filosoof Bernard-Henri Lévy haalt in zijn stuk uit naar de media. “Ik haat de New Yorkse boulevardpers”, schrijft hij. “Een schande voor de beroepsgroep, die Dominique Strauss-Kahn zonder enig voorbehoud en zonder enige vorm van hoor en wederhoor heeft afgeschilderd als een zieke man, een perverseling, bijna een seriemoordenaar.” In het bijzonder is hij kwaad op Bernard Debré. Deze Franse afgevaardigde sloeg meteen politieke munt uit de gebeurtenis door te verkondigen dat DSK zich “al lange tijd als schurk heeft gedragen”.

We mogen wel wat voorzichtiger omspringen met deze bestuurder, wil Lévy zeggen. Frankrijk, het land dat DSK vele jaren heeft gediend, zou één van zijn trouwste en vaardigste dienaren kwijtraken. “Europa, om niet te zeggen de wereld, is hem veel dank verschuldigd. Hij heeft de afgelopen jaren, als hoofd van het IMF, geholpen om het ergste te voorkomen.” Het is daarom onkies om je aan dit spektakel te verkneukelen, aldus Lévy.

Eerder in deze serie:
Britse schandaalpers haalt gelijk over rug Dominique Strauss-Kahn
Strauss-Kahn en het kamermeisje dat de eurokoers deed dalen

Niks mis met klassenjustitie. Paris Hilton straf je al met een Van der Valk-hotel

Vijftig jaar diplomatieke onschendbaarheid. Feest of geen feest?

Osama bin Laden had een eerlijk proces moeten krijgen
Gevangenissen zijn de nieuwe psychiatrische ziekenhuizen
Ga eens tekeer tegen de isoleer