Dit is een artikel uit het NRC-archief

Energie

‘RWE voor 30 procent eigenaar Borssele’

Kerncentrale Borssele. Foto NRC Handelsblad / Merlin Daleman

De kerncentrale bij Borssele wordt voor 30 procent eigendom van het Duitse energiebedrijf RWE. Volgens Duitse media heeft het concern een akkoord bereikt met energiebedrijf Delta.

Na de overname van Essent in 2009 kreeg RWE de helft van de aandelen in Borssele. De Hoge Raad bevestigde in januari echter het oordeel van lagere rechters dat Essent haar aandelenbelang in EPZ, de elektriciteitsmaatschappij die Borssele exploiteert, niet mag overdragen aan RWE.

RWE neemt nu genoegen met minder aandelen in de huidige centrale, zodat het mee mag doen in plannen voor de tweede kerncentrale, die Delta wil bouwen bij Borssele. Delta wil niet reageren omdat het rapport nog vertrouwelijk is, meldt de NOS.

Volgens Der Spiegel is RWE van plan om een nieuwe kerncentrale te bouwen die elektriciteit naar Duitsland kan exporteren. De kosten zouden ongeveer vijf miljard euro bedragen. Kerncentrale Borssele ligt 180 kilometer van de Duitse grens.

Naast Nederland zijn andere Europese landen van plan nieuwe kerncentrales te bouwen. Zo worden er nieuwe reactoren gebouwd in Finland,
Frankrijk, Bulgarije, Slowakije en Oekraïne. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft een uitbreiding van kernenergie aangekondigd.