Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Philips kocht ziekenhuizen om’

Workers put up a sign at the Philips Electronics booth before the Consumer Electronics Show (CES) at the Las Vegas Convention Center in this January 3, 2008 file photo. Philips is hiving off its once leading television business, the first step by new chief executive Frans van Houten to boost flagging profit at Europe's biggest consumer electronics maker. Philips is moving its loss-making TV business to a 30/70 joint venture with Hong-Kong based monitor maker TPV and has the option to sell out. The Dutch group has struggled to compete against players like Samsung and LG Electronics. Van Houten, a restructuring expert who took over as CEO this month, said on April 18, 2011 he is assessing the profitability of Philips' 400 or so business areas, a hint that further divestments could be on the cards. REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus/Files (UNITED STATES - Tags: SOCIETY BUSINESS)
Workers put up a sign at the Philips Electronics booth before the Consumer Electronics Show (CES) at the Las Vegas Convention Center in this January 3, 2008 file photo. Philips is hiving off its once leading television business, the first step by new chief executive Frans van Houten to boost flagging profit at Europe's biggest consumer electronics maker. Philips is moving its loss-making TV business to a 30/70 joint venture with Hong-Kong based monitor maker TPV and has the option to sell out. The Dutch group has struggled to compete against players like Samsung and LG Electronics. Van Houten, a restructuring expert who took over as CEO this month, said on April 18, 2011 he is assessing the profitability of Philips' 400 or so business areas, a hint that further divestments could be on the cards. REUTERS/Las Vegas Sun/Steve Marcus/Files (UNITED STATES - Tags: SOCIETY BUSINESS) Medewerkers van Philips worden ervan verdacht ziekenhuisdirecteuren in Polen te hebben omgekocht. Foto Reuters / Las Vegas Sun / Steve Marcus

Philips-medewerkers worden verdacht van het omkopen van ziekenhuisdirecteuren in Polen. In ruil voor smeergeld schaften de ziekenhuizen apparatuur van Philips aan, meldt de NOS op basis van de Poolse justitie.

Drie medewerkers van Philips zouden voor de omkoperij een steekpenningenfonds hebben opgezet. Een tussenpersoon van een ander bedrijf, Marian Kulig, regelde het omkopen van de ziekenhuisdirecteuren. In totaal zou Philips vanuit Praag en Hamburg ongeveer 12,5 miljoen euro smeergeld hebben doorgestuurd, zei Kulig op Radio 1.

“Alle winst van Philips in Polen is verkregen uit misdaad.” - kroongetuige Marian Kulig

Uiteindelijk stapte hij in 2007 naar de Poolse justitie, die een onderzoek instelde. Inmiddels is Kulig kroongetuige. Zelf wordt hij niet vervolgd, maar 23 anderen wel, waaronder drie oud-directeuren van Philips. Een van hen werd ontslagen toen hij de omkooppraktijken bevestigde.

Philips onderzoekt de zaak zelf ook en wil volgens de NOS nog niet reageren.