Overheid VS bereikt maximale schuld

De Amerikaanse overheid heeft gisteren het wettelijk toegestane schuldenplafond van ruim 14.000 miljard dollar bereikt. Dat heeft Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden, bekendgemaakt tijdens een toespraak bij de Economic Club of Chicago.

Het Congres stemt waarschijnlijk niet voor augustus over verhoging van het wettelijke schuldenplafond van 14.294 miljard dollar (10.110 miljard euro). Overheidsuitgaven worden tot die tijd gedekt met noodmaatregelen, zoals geld uit de federale pensioenfondsen.

Het bereiken van het schuldenplafond werd verwacht en het nieuws leidde niet tot onrust op de financiële markten. Mocht het Congres in augustus geen politiek compromis hebben bereikt over verhoging, dan zouden de VS in theorie de rente op staatsobligaties niet meer kunnen betalen – een situatie die in de moderne geschiedenis niet is voorgekomen. Veel Republikeinen en een aantal Democraten gaan pas akkoord met verhoging als de overheidsuitgaven worden teruggedrongen.

Onder oud-president Clinton bereikte de overheid in 1995 en 1996 ook het wettelijke schuldenplafond. Destijds werden delen van de overheid voor enkele weken stilgelegd, circa 800.000 federale ambtenaren kregen verplicht verlof. Vorige maand voorkwam het Congres een sluiting door de begroting voor 2011 uiteindelijk goed te keuren. (AP)