Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Onderzoek naar omstreden techniek KPN en Vodafone

KPN en Vodafone gebruiken de omstreden DPI-methode om het gebruik van mobiel internet van hun klanten te analyseren. Verhagen wil daar onderzoek naar, zei hij vandaag.
KPN en Vodafone gebruiken de omstreden DPI-methode om het gebruik van mobiel internet van hun klanten te analyseren. Verhagen wil daar onderzoek naar, zei hij vandaag. Foto Reuters / Luke MacGregor

Er komt een onderzoek naar de omstreden techniek waarmee telecomproviders controleren wat klanten met hun mobiele internet doen. Minister Verhagen zei dat vandaag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Vorige week ontstond commotie nadat bekend werd dat KPN gebruik maakt van Deep Packet Inspection (DPI). Daarmee hebben ze verregaande inzage in het gedrag van de mobiele internetter. KPN zegt dat het dat doet om de frequentie van gebruik van bepaalde apps - zoals Skype en WhatsApp - te analyseren. Een dag later verklaarde Vodafone dat het ook gebruik maakt van de techniek. Veel klanten maken zich echter zorgen om hun privacy, omdat met DPI ook de inhoud van e-mails, sms en chatapplicaties is in te zien.

PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel eiste opheldering van de minister, omdat dit volgens hem een inbreuk op de privacy is. “Ontoelaatbaar”, vindt hij. Verhagen erkende dat hij ook vragen heeft over de techniek.

De bewindsman maakte de vergelijking met het briefgeheim. Een postbode mag een pakketje wel wegen en nagaan of dit voldoende gefrankeerd is, maar mag het nooit openmaken om te kijken wat erin zit. Dit geldt ook voor internet: providers mogen wel het datagebruik analyseren, geld vragen voor dataverkeer, maar nooit naar de inhoud van de data kijken.

Verhagen heeft de toezichthouder OPTA gevraagd om te kijken naar de kwestie. De OPTA reageerde vorige week al op een soortgelijke roep om een onderzoek, toen door de Consumentenbond, door te stellen dat de praktijken weliswaar “vergaand en overbodig” zijn, maar dat een onderzoek niet op de planning stond. Het verzoek vanuit de Tweede Kamer brengt daar verandering in.

Binnen twee weken informeert de minister de Kamer over de voortgang van het onderzoek.