Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM vervolgt ‘imam’ Abdullah Haselhoef voor fraude

Abdullah Haselhoef in 2002. Foto NRC Handelsblad / Bas Czerwinski

Het Openbaar Ministerie vervolgt Abdullah Haselhoef voor fraude. De NOS meldt dat hij naar schatting 2,5 miljoen euro aan kinderopvangtoeslagen zou hebben ontvangen voor opvang die in werkelijkheid nooit heeft plaatsgevonden.

Haselhoef vroeg de toeslagen aan als eigenaar van een gastouderbureau in Den Haag. Vraag- en gastouders deden aan de fraude mee, denkt het OM.

Na een herdenkingsbijeenkomst in Utrecht, enkele dagen na de aanslagen van 11 september, groeide Haselhoef uit tot dé mediaspeekbuis van moslims in Nederland. Later raakte hij in opspraak omdat hij zich vertilde met zijn uitleg van de koran over homoseksualiteit. Ook bleek dat hij nooit een imam-opleiding heeft gevolgd. Haselhoef werd aangehouden in Duitsland waar hij sinds 2007 woont.