Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Mubarak gaat Egyptische volk om vergiffenis vragen’

Hosni Mubarak en zijn vrouw Suzanne in 2008.
Hosni Mubarak en zijn vrouw Suzanne in 2008. Foto Reuters / B Mathur

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak schrijft een brief waarin hij zijn excuses aanbiedt aan het Egyptische volk, volgens diverse media in het land. De in februari verdreven Mubarak is ook bereid zijn bezittingen af te staan aan de staat; alles in de hoop daarmee strafvervolging te ontlopen.

De 83-jarige Mubarak zit samen met zijn vrouw Suzanne (70) vast in een militair ziekenhuis in zijn woonplaats Sharm al-Sheikh. Ook zij draagt haar eigendommen over aan de staat en hoopt gebruik te kunnen maken van de wettelijke clausule waarbij strafvervolging wegens corruptie kan worden ontlopen door afstand te doen van illegaal verkregen bezit. Het gaat daarbij, volgens een medewerker van het gerecht, om ruim 2 miljoen euro op twee verschillende Egyptische bankrekeningen en een villa in de voorstad waar zij met haar man woonde. Hoeveel geld het echtpaar in het buitenland heeft ondergebracht, is nog niet duidelijk.

Update 15:00: Suzanne Mubarak wordt op borgtocht vrijgelaten. Daar heeft het Egyptische openbaar ministerie vandaag bepaald.

Met de brief wil Mubarak amnestie verkrijgen en zo verdere ondervraging - over corruptie en doelbewust het vuur openen op demonstranten - ontlopen. Volgens een zinsnede uit zijn tekst zou hij vergiffenis vragen voor “elk gedrag dat het gevolg kan zijn van valse informatie verkregen van adviseurs”. Bij de Egyptische opstand, waar door de politie hardhandig tegen opgetreden werd, kwamen 846 mensen om. Zesduizend raakten gewond.

Het echtpaar kampte met gezondheidsproblemen tijdens de recente ondervragingen. Mubarak werd half april opgenomen in het ziekenhuis na hartkwalen. Suzanne kreeg vorige week een hartaanval nadat ze had gehoord dat ze twee weken in hechtenis zou worden genomen. Zij wordt ervan verdacht op corrupte wijze en misbruik makend van de macht van haar man, zichzelf te hebben verrijkt.