Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Libische olie-topman loopt over - Delegatie Gaddafi in Moskou

Caption: A Libya worker looks at the destruction following the NATO bombardment early on May 17, 2011, of a security services building and the headquarters of Libya's anti-corruption agency. Parts of Tripoli have been targeted almost daily by NATO-led strikes launched on March 19 after a UN resolution called for the protection of civilians from Kadhafi's regime. AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA
Caption: A Libya worker looks at the destruction following the NATO bombardment early on May 17, 2011, of a security services building and the headquarters of Libya's anti-corruption agency. Parts of Tripoli have been targeted almost daily by NATO-led strikes launched on March 19 after a UN resolution called for the protection of civilians from Kadhafi's regime. AFP PHOTO/MAHMUD TURKIA Het verwoeste gebouw van de Libische inlichtingendiensten in Tripoli. Foto: AFP / Mahmud Turkia

De voorzitter van de Libische Nationale Oliemaatschappij (NOC), Shokri Ghanem, is overgelopen naar het kamp van de opstandelingen. Ook bombardeerden NAVO-gevechtsvliegtuigen vannacht opnieuw strategische doelen in Tripoli. Hieronder een overzicht van de ontwikkelingen in en rond Libië van de afgelopen uren.

Topman Libische oliemaatschappij loopt over naar opstandelingen

De overgelopen NOC-topman Ghanem is op dit moment op weg naar de Tunesische hoofdstad Tunis, melden bronnen binnen de Tunesische veiligheidsdiensten aan persbureau Reuters. Volgens een andere bron zou Ghanem eerder vandaag al aangekomen zijn op het Tunesische eiland Djerba, nadat hij Libië ontvluchtte.

Britten bombarderen opleidingskamp in Tripoli

Britse gevechtsvliegtuigen hebben vannacht een opleidingskamp voor lijfwachten van de Libische leider Moammar Gaddafi in Tripoli gebombardeerd. Ook waren gebouwen van de Libische inlichtingendiensten doelwit van een nachtelijke aanval uitgevoerd door een Britse onderzeeër.

Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om centra die een significante rol spelen in de informatiegaring van het regime van Gaddafi.

Beelden van CNN:
http://youtu.be/6HXntdtaeqo

Libische delegatie arriveert in Moskou

Vandaag arriveerde een vertegenwoordiger van het regime van de Libische leider Moammar Gaddafi in Moskou voor besprekingen met de Russische regering.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov riep Tripoli op om het geweld tegen burgers te staken, te voldoen aan de eisen die gesteld zijn in de VN-resolutie tegen Libië en om gewapende groeperingen terug te trekken uit de steden.

Volgens Lavrov was de Libische reactie niet negatief, meldt Reuters. Ook zou Libië bereid zijn om voorstellen tot een staakt-het-vuren te overwegen en te voldoen aan de VN-resolutie.

Volgens Juurd Eijsvoogel, redacteur internationale betrekkingen voor NRC Handelsblad, toont het bezoek van de Libische delegatie vooral aan dat Libië, ondanks sancties, een VN-resolutie en een verzoek tot een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof voor Gaddafi, “niet diplomatie geïsoleerd is van de internationale gemeenschap”.

Tripoli laat vier journalisten vrij

Een woordvoerder van de Libische regering kondigde vanmiddag aan dat vier journalisten, die begin april gearresteerd werden, vandaag of morgen vrijgelaten worden. Er zouden nu voorbereidingen worden gemaakt om het viertal te repatriëren. Op dit moment worden nog een groot aantal journalisten vermist of vastgehouden die zonder visa het land binnen waren gekomen aan het begin van het conflict.

VN wil fondsen werven voor humanitaire hulp

De Verenigde Naties willen voor de periode juni tot augustus nieuwe fondsen werven voor humanitaire hulp aan Libië. Volgens Panos Moumtzis, die de hulp in het land coördineert, gaat het om een bedrag dat even groot is of groter dan de ruim driehonderd miljoen euro die begroot was voor de eerste drie maanden van het conflict.

De VN hoopt dat het regime van Gaddafi en de opstandelingen binnenkort een humanitair staakt-het-vuren afkondigen, meldt persbureau AP. Hierdoor zouden hulporganisaties de zwaarst getroffen gebieden kunnen bereiken en gewonden evacueren.

Drie maanden van onrust in Libië

Vandaag is het drie maanden geleden dat de opstand in Libië begon. Op 17 februari begon de oppositie, geïnspireerd door de ontwikkelingen in Tunesië en Egypte, met het organiseren van demonstraties tegen het regime van Gaddafi. Al Jazeera geeft een kort overzicht van de afgelopen drie maanden:

http://youtu.be/99dZXKwm31k

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Libië.

Bekijk hieronder een interactieve kaart van de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld