Kinderopvang ziet niets in uurtarief

Ondernemers in de kinderopvang verzetten zich tegen het voorstel van VVD-Kamerlid Karin Straus om een uurtarief in de kinderopvang in te stellen. Straus heeft steun van coalitiepartners CDA en PVV voor het voorstel.

Ouders gaan in het voorstel van Straus per uur voor de opvang van hun kind betalen. Nu betalen ze ook voor uren, dagen en vakantieperioden dat kinderen gewoon thuis zitten. Straus zegt dat eerlijker te willen maken door een uurtarief in te stellen.

Volgens de Volkskrant ziet brancheorganisatie Kinderopvang, die ruim tachtig procent van de sector vertegenwoordigt, niets in het idee. De organisatie noemt het een ‘onzalig voorstel’. De kinderopvang zou onbetaalbaar worden waardoor ouders hun kinderen massaal van de opvang zouden halen.

Ook BoinK, de belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang denkt dat de aanpassing betekent dat het uurtarief een stuk hoger wordt, omdat de winstmarges laag zijn. Daardoor zouden een hoop moeders gaan stoppen met werken en wordt de arbeidsparticipatie lager.

Volgens Straus betalen ouders nu juist teveel, en bovendien verwacht ze dat de wachtlijsten korter worden als verplicht per uur wordt betaald. Dat kan bijvoorbeeld als een kind in de boeken staat voor twaalf uur, terwijl hij maar acht uur komt. Door een uurtarief zou het voor de opvang aantrekkelijker zijn om die uren op te vullen met een kind waar nog opvang voor wordt gezocht.