Jazz Impuls stopt door geldgebrek

De Stichting Jazz Impuls, sinds 2004 intermediair voor jazzconcerten in schouwburgen, stopt. Jazz Impuls kan zijn jaarlijkse jazzconcerten, meer dan 120 bij vijftig theaters, niet meer kwijt. De 45 concerten in seizoen 2011-2012 zullen nog worden uitgevoerd.

Samenwerkende theaters, zoals De Meervaart in Amsterdam en de Philharmonie in Haarlem, lieten de stichting weten helaas geen geld meer te hebben voor jazz. Ze kiezen door financiële druk voor een ‘veilige’ programmering, zegt Friederike Darius van Jazz Impuls. „Het verdienmodel is veranderd; voorheen werd met de winst op populaire acts kwetsbaar aanbod als jazz ingekocht.” Daarnaast liepen de bezoekersaantallen terug. „Er werd steeds vaker gespeeld voor halflege zalen. Ook met grote namen in de jazz”, zegt Darius. Door nieuwe regelingen kan de stichting geen beroep meer doen op overheidssteun.

Sinds 2004 zet Jazz Impuls, initiatief van ‘jazzmecenas’ Bob Hagen, zich ervoor in dat jazzmusici gehoord worden in een voor hen moeilijk benaderbaar circuit. De opheffing is volgens Darius, tevens hoofd jazzafdeling Codarts/Rotterdams Conservatorium, „dramatisch voor de sector”. „Wij zorgden voor speelmogelijkheden. De musici zijn nu de pineut. Terwijl het speelniveau steeds hoger wordt.”