Gay-Pride Moskou opnieuw verboden

Caption: Russian gay rights activists hold balloons as they celebrate a Day Against Homophobia in St. Petersburg on May 17, 2011. Moscow authorities on May 17 rejected an application to hold a gay pride event in the city centre later this month, citing a risk of public disorder, organisers said. AFP PHOTO/ KIRILL KUDRYAVTSEV
Caption: Russian gay rights activists hold balloons as they celebrate a Day Against Homophobia in St. Petersburg on May 17, 2011. Moscow authorities on May 17 rejected an application to hold a gay pride event in the city centre later this month, citing a risk of public disorder, organisers said. AFP PHOTO/ KIRILL KUDRYAVTSEV Russische homo-activisten vieren de dag tegen homofobie in Sint Petersburg. Foto: AFP / Kirill Kudryavtsev

De Gay Pride in Moskou is op het allerlaatste moment verboden door het stadhuis. De geplande parade zou zorgen voor onrust.

De prominente Russische homo-activist Nikolai Alexeyev kreeg van het stadhuis van Moskou een brief waarin de loco-burgemeester de voor 29 mei geplande parade verbiedt. Dit is de zesde keer dat dit gebeurt, zegt Alexeyev en hij verzekerde dat ook ditmaal het verbod genegeerd zal worden.

Op zijn website citeert Alexeyev de brief waarin staat dat de demonstratie “golven van protesten kunnen uitlokken die uitgroeien tot een grote verstoring van de openbare orde”, meldt persbureau AP.

Rusland is van oudsher niet tolerant voor de homoseksuele gemeenschap. Vandaag vierden homo-activisten de ‘dag tegen homofobie’ in onder andere Sint Petersburg.

    • Hans Klis