Boy Edgar Prijs voor Ferdinand Povel

In het Bimhuis, omringd door vakgenoten en familie, ontving tenorsaxofonist en gezichtsbepalend jazzdocent Ferdinand Povel gisteren de ‘P.C.Hooft Prijs van de jazz’: de VPRO/Boy Edgar Prijs 2011. „Wanneer Povel zijn kunsten laat horen, is het oorverdovend stil”, sprak directeur van Muziek Centrum Nederland, Hans van Beers, bij de overhandiging van het beeld van Jan Wolkers. Povel is volgens de jury „een verfijnd stilist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren”. Aan de prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden.

„Deze prijs behoort mij niet persoonlijk toe, maar de jazz in het algemeen”, zei Povel (Haarlem, 1947). Zijn dankwoord was verder kort. „Ik had arrangementen meegenomen, maar niet aan mijn speech gedacht.” Het is de tenorsaxofonist nooit echt om een carrière in de schijnwerpers gegaan. „Dan kies je niet voor jazz.”

Zoals elk jaar mocht de winnaar een speciaal concertprogramma samenstellen. Povel koos voor onvervalste bebop met zijn vaste bands. Een avond zonder al te veel verrassingen: zangeres Sanna van Vliet, het soepel spelende Ruud Jacobs Quintet met Francien van Tuinen en de bigband van het Amsterdams conservatorium, Povels ‘kweekvijver voor jazztalent’, versterkt met oud-Skymasters drummer Cees Kranenburg.

De aan de prijs verbonden tournee gaat Ferdinand Povel uitvoeren in kwintetvorm met de Amerikaanse trompettist John Marshall. Die band liet gisteren als voorproefje alvast wat pakkende composities horen.