Nederlaag Berlusconi bij verkiezingen ‘enorme tegenslag’

Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi gestures during a party meeting to support Gianni Lettieri, Naple's mayoral candidate, in Naples May 13, 2011. Italians vote in local elections on Sunday and Monday, a test of how badly Berlusconi has been hurt by sex scandal, three trials for corruption and a stagnating economy. REUTERS/Ciro De Luca (ITALY - Tags: POLITICS)
Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi gestures during a party meeting to support Gianni Lettieri, Naple's mayoral candidate, in Naples May 13, 2011. Italians vote in local elections on Sunday and Monday, a test of how badly Berlusconi has been hurt by sex scandal, three trials for corruption and a stagnating economy. REUTERS/Ciro De Luca (ITALY - Tags: POLITICS) De Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Foto Reuters / Ciro de Luca

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is onverwacht de grote verliezer geworden van de gemeenteraadsverkiezingen die zondag en maandag in een kwart van Italië zijn gehouden.

Tegen alle verwachtingen in is zijn kandidaat-burgemeester voor Milaan, Letizia Moratti, er niet in geslaagd om in de eerste ronde te worden herkozen als eerste burger.

Moratti bleef steken op 42 procent van de stemmen tegen 48 procent voor haar centrum-linkse uitdager Giuliano Pisapia. Over twee weken volgt een tweede ronde.

De uitslag tijdens de eerste verkiezingen sinds Rubygate is “een enorme tegenslag voor de door seks- en corruptieschandalen geplaagde Berlusconi”, schrijft Bas Mesters, NRC-correspondent in Italië.

“Hij had de Milanese verkiezingen uitgeroepen tot een referendum over zijn persoon. Hij hoopte bij de kiezer steun te vinden tegen de rechters die hem vervolgen. Een overwinning in Milaan had hij gepresenteerd als een soort vrijspraak door het volk. Het is voor Berlusconi zeer zorgwekkend dat zelfs zijn thuisbasis Milaan hem niet meer onvoorwaardelijk steunt, terwijl de stad al twintig jaar centrum-rechts stemt.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreider artikel van Mesters over de nederlaag van Berlusconi.