Andere wethouders over vertrek: jammer, vooral op dit moment

„Dominic Schrijer verdient alle steun, want hij was keihard bezig om juist voor de sociaal zwakkeren te redden wat er te redden valt. Ik snap niets van de opstelling van de andere PvdA-bestuurders in Rotterdam.” Dat zegt Henk Kool, wethouder sociale zaken in Den Haag en partijgenoot van de in Rotterdam opgestapte PvdA-wethouder Schrijer.

„Heel triest”, noemt Kool de politieke situatie die in Rotterdam is ontstaan. „Ik ken Schrijer goed als lid van de G4 (wethouders van sociale zaken van de vier grote steden) en wij trokken altijd samen op om te kijken hoe we zoveel mogelijk overheidsvoorzieningen overeind konden houden.’’ In de G4 zitten drie PvdA- wethouders (Schrijer, Kool en Rinda den Besten uit Utrecht) en Andrée van Es van GroenLinks.

Kool zegt het vermoeden te hebben dat het Rotterdamse bestuursconflict om meer draait dan alleen bezuinigingen. „Schrijer was wel degelijk bereid om 100 miljoen euro te bezuinigen, dus dan moet er ook nog iets anders spelen. In Rotterdam zitten 30.000 mensen in de bijstand. Er moet zoveel worden bezuinigd dat hij het niet meer redt om dat geld binnen zijn eigen portefeuille te vinden. Zijn collega’s moeten ook inleveren. En dat zullen ze dus wel niet willen.’’

Lodewijk Asscher, PvdA-wethouder financiën in Amsterdam, wilde vanochtend alleen via Twitter reageren op het opstappen van zijn partijgenoot. „Heel jammer”, aldus Asscher. De wethouder van sociale zaken in Nijmegen, PvdA’er Turgay Tankir, noemt het onverstandig dat Schrijer zijn portefeuille inlevert.

„Als we allemaal ontslag nemen als wethouders van de PvdA wordt het land er niet beter op. Het is nu eenmaal een politiek feit dat we moeten bezuinigen. In die context moeten we er maar het beste van maken. Daar ben je bestuurder voor. Je moet in moeilijke tijden nooit weglopen’’, zegt Tankir.

De wethouder in Nijmegen zegt dat zelfs met „enorme bezuinigingen” zoals die ook in zijn stad moeten worden doorgevoerd, „we toch het sociale gezicht kunnen handhaven. Ik kan als PvdA’er nog steeds heel goed verdedigen wat we doen.’’

„Het vertrek van Schrijer is ontzettend vervelend en heel slecht voor de PvdA’’, zegt PvdA-wethouder sociale zaken in Utrecht Rinda den Besten. „Ik ken Dominic als een zeer kundig bestuurder met een groot hart voor de sociaal kwetsbaren. Hij knokt zich letterlijk dood om te redden wat hij kan tegenover dit vreselijke kabinet. Ik snap heel goed dat voor hem de grens is bereikt. Juist nu zou de PvdA de eenheid moeten bewaren.’’