Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Aanklager Strafhof vraagt om arrestatiebevel tegen Gaddafi

De hoofdaanklager zegt bewijs te hebben van het plegen van misdaden tegen de menselijkheid door Gaddafi en zijn gevolg. Foto reuters / Zohra Bensemra

De belangrijkste aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft vanmiddag een verzoek ingediend voor een arrestatiebevel tegen Moammar Gaddafi, zijn zoon en zijn inlichtingenchef. Ze worden volgens hem verdacht van misdaden tegen de menselijkheid.

‘Bewijs voor plegen aanslagen op betogers’

Luis Moreno Ocampo, de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) gaat over tot de aanvraag voor het bevel omdat Gaddafi en zijn gevolg in de strijd tegen de opstandelingen in Libië burgers tot doelwit zouden hebben gemaakt. De aanvraag werd verwacht; vorige week kondigde Moreno Ocampo al aan drie arrestatiebevelen te zullen aanvragen. Onduidelijk was toen nog tegen wie precies.

“Er zijn bewijzen verzameld van directe orders, uitgegeven door Moammar Gaddafi, en rechtstreeks bewijs van Saif al-Islam voor het werven van huurlingen en direct bewijs van de deelname van al-Senussi bij aanslagen tegen de betogers.” - Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo.

Ook is gedocumenteerd hoe de drie bijeenkomsten hielden “voor het plannen van de operaties”. Gaddafi gebruikte zijn “absolute autoriteit om misdrijven te plegen in Libië”, aldus Moreno Ocampo.

Snel vanwege ‘wereldwijde consensus’

Gaddafi, zijn zoon Saif al-Islam en inlichtingenchef Abdullah al-Senussi lieten troepen van de Libische leider burgers aanvallen in hun woningen, zegt de hoofdaanklager. De troepen schoten op demonstranten, bestookten begrafenisoptochten en lieten scherpschutters mensen neerschieten die de moskee verlieten.

Het is nu aan de rechters van het ICC om het bewijsmateriaal te beoordelen voordat besloten wordt of de aanklachten gegrond zijn en arrestatiebevelen worden uitgevaardigd. De aanvraag van de hoofdaanklager volgt ongewoon snel op het initieel verzoek van de VN Veiligheidsraad. Moreno Ocampo komt 2,5 maand na die oproep al met zijn uitspraak.

“Mijn snelle handelen komt voort uit de wereldwijde consensus dat de gepleegde misdrijven in Libië moeten worden onderzocht.”