PvdA in Rotterdam zegt vertrouwen op in eigen wethouder

Dominic Schrijer. Foto NRC / Bas Czerwinski
Dominic Schrijer. Foto NRC / Bas Czerwinski Dominic Schrijer. Foto NRC / Bas Czerwinski

De positie van de Rotterdamse wethouder Dominic Schrijer van Sociale Zaken lijkt niet langer houdbaar nu zijn eigen PvdA-fractie het vertrouwen in hem heeft opgezegd. Eerder deden de wethouders in Rotterdam dat al unaniem. De reden is dat Schrijer ‘met onjuiste informatie naar buiten is getreden en hierdoor een onwerkbare werkrelatie heeft gecreëerd met zijn eigen partij’, zo staat in een vanmiddag uitgegeven verklaring.

De PvdA heeft Schrijer verzocht om onmiddellijk zijn ontslag in te dienen als wethouder.

Eerder overwoog de wethouder zelf om uit het college, bestaande uit PvdA, D66, VVD en CDA, te stappen. Aanleiding voor de bestuurlijke crisis zijn de bezuinigingen op het armoedebeleid en de bijstand. Schrijer houdt vast aan een maximale bezuiniging van 100 miljoen euro, terwijl zowel het college als zijn eigen partij, de PvdA, meer willen korten op dit beleid.

Schrijer weigert ‘asociale bezuinigingen’


In haar verklaring zegt de PvdA dat zij vandaag via de media heeft moeten vernemen dat Schrijer door de PvdA gedwongen zou worden om ‘asociale bezuinigingen’ binnen zijn portefeuille door te voeren.

PvdA-fractievoorzitter Richard Moti reageert:

“De PvdA herkent zich op geen enkele wijze in dit beeld en veroordeelt scherp deze uitlatingen. De PvdA had en heeft nog alle vertrouwen dat binnen de coalitie de immense bezuinigingsopgave op een sociaal rechtvaardige manier ingevuld kunnen en zullen worden. Een opgave die door de PvdA-fractie zeer scherp gevolgd en getoetst zal worden of deze voldoet aan de verkiezingsbeloften die we hebben gedaan.”

Schrijer voelt er niets voor om de verantwoordelijkheid te nemen voor nog meer bezuinigingen. Hij vreest dat zijn geloofwaardigheid daardoor in het geding komt.

“Dat de coalitie akkoord zou gaan met de draconische voorstellen snap ik. Maar dat de PvdA daar ook in mee zou gaan, heeft mij verbaasd”, zei Schrijer tegen RTV Rijnmond. Volgens hem zit de partij niet meer op een lijn en wordt hij daar nu het slachtoffer van. “Dit is heel duidelijk een conflict en een groot meningsverschil.”

Het collegeberaad over de begroting van 2012 werd vanmiddag geschorst. De coalitiefracties wilden zich eerst beraden over de ontstane situatie.

Schrijer is sinds 2006 wethouder in de stad. Hij is al zeventien jaar actief in de Rotterdamse politiek.