Ik eet erg veel, ook rotzooi

Thomas Schoorel steeg in één jaar van plaats 307 op de wereldranglijst naar plaats 111 en won dit jaar de challengers van Rome en Napoli. De 22-jarige tennisser, bijgenaamd De Sloper uit de Bijlmer, hoopt zich deze week via de kwalificaties te plaatsen voor Roland Garros.

1Hoe heb je je voorbereid op het kwalificatietoernooi, dat morgen begint?

„Van dinsdag tot en met vrijdag heb ik elke dag vier uur getennist en twee uur fysieke training gehad. Zaterdag ben ik met de Thalys naar Parijs gegaan. De laatste twee dagen train ik rustig op Roland Garros. Vlak voor het toernooi train je niet zwaar, dan is het tijd om de accu op te laden.”

2Is het moeilijker je te motiveren voor een kwalificatiewedstrijd dan voor een partij in het hoofdtoernooi?

„Het lukt mij altijd vrij makkelijk. Als je in een kwalificatietoernooi zit moet je je maar motiveren, want dan is dat het niveau waar je thuishoort.”

3De laatste vijf toernooien heb je in Italië gespeeld. Je bent Italië-liefhebber. Hoe is dat gekomen?

„Ik vind het mooi om te zien hoe Italianen met elkaar omgaan. Je kunt me in een hoekje van een Italiaans restaurant zetten en dan kan ik de hele avond mensen kijken. De gesprekken leven. Ik kan geen Italiaans spreken, ik wil het wel gaan leren.”

4Wat eet je zoal tijdens een toernooi?

„Ik ben er niet mee bezig met wat ik moet eten. Ik zit nu een heerlijke uitsmijter ham-kaas te eten, ik heb de foto net op Twitter gezet. Ik ben de laatste die op mijn eten moet letten, ik zou juist moeten aankomen. Natuurlijk ga ik niet elke dag naar de McDonald’s. Maar ik eet heel veel, dus er gaat soms wel wat rotzooi in.”

5 Komen er veel bekenden van je naar Parijs om je aan te moedigen?

„Mijn ouders sowieso, en mijn twee zussen willen ook nog komen. En misschien nog een paar vrienden. Natuurlijk is het leuk dat mijn ouders komen, maar ik volg wel mijn eigen plan. Ik trek niet met ze op. Ze weten dat ze zichzelf moeten vermaken. Ik ben daar voor mijn droom, ik wil niet dat iemand daar tussenkomt.”

6Heb je bepaalde rituelen voor de wedstrijd?

„Kort voor het begin luister ik altijd muziek. Ik heb geen vast nummer. Geen rock, alsjeblieft niet. Dan kom ik stuiterend de baan op. Ik draai meestal r&b en hiphop. Ik mag mijn roots natuurlijk niet verloochenen. Ik woon nog steeds in de Bijlmer, bij mijn ouders. Ik denk nog niet aan verhuizen.”

7Hoe komt het dat je de afgelopen tijd zo goed presteert?

„Ik weet nu hoe ik moet spelen. Ik heb veel geleerd van de wedstrijden die ik verloor, mentaal ben ik sterker. Het valt allemaal goed en ik voer het goed uit. Daardoor ben ik een heel gevaarlijke speler.”

8Je staat nu 111de op de wereldranglijst. Waar sta je over vijf jaar?

„Hopelijk in de top-20. Dit jaar wil ik de top-100 bereiken.”