Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Hersenen krimpen door xtc

Uit nieuw onderzoek van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) blijkt dat de hersenen van xtc-gebruikers beduidend kleiner zijn dan die van anderen.

De hippocampus, het gebied dat cruciaal is voor geheugen en herinnering, blijkt door gebruik van de partydrug zijn tien procent kleiner te worden. Een woordvoerder van het AMC benadrukt tegen persbureau Novum dat het gaat om voorlopige resultaten.

Volgens neuroradioloog Liesbeth Reneman, die leiding gaf aan het onderzoek, komt de krimping door een doorbloedingsstoornis. Hersencellen gaan verloren, waardoor het brein krimpt.

Reneman noemt de krimp ‘zorgelijk’. Het zou volgens haar wel een logische verklaring geven voor de geheugenproblemen die vaak optreden bij xtc-gebruikers. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat xtc-gebruik tot hersenbeschadiging kan leiden.

Andere risico’s, zoals een kans op angstaanvallen, depressie, schade aan de lever en nieren, en oververhitting staan beschreven op de website van het Trimbos Instituut.