Eurozone steunt noodhulp Portugal, maar onder Finse voorwaarden

Caption: People wait to enter a government job centre in Lisbon May 16, 2011. Finance Ministers from the euro zone are set to approve Portugal's 78 billion euro ($109 billion) EU/IMF bailout and discuss Greece's implementation of its bailout program on Monday. The poster reads "We don't want unemployment benefits, we want employment". REUTERS/Rafael Marchante (PORTUGAL - Tags: SOCIETY EMPLOYMENT BUSINESS POLITICS)
Caption: People wait to enter a government job centre in Lisbon May 16, 2011. Finance Ministers from the euro zone are set to approve Portugal's 78 billion euro ($109 billion) EU/IMF bailout and discuss Greece's implementation of its bailout program on Monday. The poster reads "We don't want unemployment benefits, we want employment". REUTERS/Rafael Marchante (PORTUGAL - Tags: SOCIETY EMPLOYMENT BUSINESS POLITICS) Portugezen wachten bij een uitzendbureau. Het land kampt met een hoge werkloosheid door economische problemen. Foto: Reuters / Rafael Marchante

De ministers van Buitenlandse Zaken van de eurozone zijn akkoord gegaan met de verstrekking van een noodkrediet van 78 miljard euro aan Portugal.

De Portugese overheid moet wel een intensief privatiseringsprogramma doorvoeren en investeerders ervan overtuigen verstrekte leningen in het land te laten zitten en niet terug te trekken. Dit zijn voorwaarden die Finland bedongen heeft in ruil voor steun aan de noodhulp, meldt persbureau Reuters.

De Europese Commissie, de eurolanden en het IMF nemen elk 26 miljard euro van de lening voor hun rekening.

Het is de derde keer dat er financiële noodhulp verstrekt wordt aan een noodlijdend land uit de eurozone. In mei vorig jaar ontving Griekenland honderdtien miljard euro en Ierland kreeg in november 85 miljard euro om de economie uit het slop te halen.

Maar het is de eerste keer dat private investeerders gevraagd wordt om hun leningen niet door te verkopen als onderdeel van een akkoord, zegt Brussel-correspondent voor NRC Handelsblad Caroline de Gruyter.

“Deze voorwaarden moesten aan de Finnen beloofd worden om ze mee te krijgen. Het maakt onderdeel uit van een patroon waarin eurolanden steeds strengere eisen stellen aan landen die er een ‘zooitje’ van gemaakt hebben. Wie de billen brandt, moet op de blaren zitten. Maar die blaren zijn zo pijnlijk dat die landen niet gemakkelijk om hulp vragen die moeten gepusht worden om hulp aan te nemen. En de eurolanden zijn dan hard in hun voorwaarden. Het gevaar bestaat dat noodlijdende landen zo verstikt raken en maar moeilijk economisch kunnen groeien, zoals bijvoorbeeld bij Griekenland.”