Endeavour na reparaties gelanceerd voor laatste vlucht

De Endeavour-crew v.l.n.r.: de Canadese astronaut Greg Chamitoff, missiespecialist Drew Feustel, de Italiaanse ESA-astronaut Roberto Vittori, missiespecialist Mike Fincke, piloot Greg Johnson en commandant Mark Kelly. Foto AP / John Raoux

De spaceshuttle Endeavour is vanmiddag om 14.56 uur Nederlandse tijd gelanceerd voor zijn laatste vlucht. NASA loste de problemen die het ruimteveer twee weken geleden aan de grond hielden op waardoor niets de laatste vlucht van de shuttle nog in de weg stond.

De ruimtemissie staat onder leiding van astronaut Mark Kelly, echtgenoot van politica Gabrielle Giffords die in januari in het hoofd geschoten werd. Bemanningslid Mike Fincke twitterde de laatste medische keuring inmiddels te hebben doorstaan.

Twitter avatar AstroIronMike Col. Mike Fincke Took my last shower for a a few weeks. The flight docs gave a good look-over. My only issue: too much boyish enthusiasm. (no known cure)

De Endeavour levert op zijn laatste reis onder meer een proefsysteem voor deeltjesfysica af bij het ruimtestation ISS (wiki). NASA verwacht honderdduizenden belangstellenden die de Endeavour op en om de basis in Cape Canaveral zullen uitzwaaien.

Omdat NASA de dienstregeling met het ISS in het vervolg uitbesteedt aan bedrijven gaat de Endeavour het museum in. De allerlaatste shuttle, de Atlantis, vertrekt in juli. Totdat NASA gebruik kan maken van de diensten van particuliere aanbieders, op zijn vroegst over enkele jaren, pendelen astronauten heen en weer met de Russische Sojoez-capsule, meldt Novum.

CNN volgt de lancering en de aanloop ernaar live. Ook NASA heeft een eigen videokanaal.