Elio Di Rupo nieuwe formateur België - ‘het is erop of eronder’

Caption: Belgian French-speaking Socialist Party (PS) President Elio Di Rupo leaves a meeting with Belgium's King Albert II at the Royal Castle of Laeken near Brussels May 16, 2011. Belgium's King Albert has asked Di Rupo to form a new government, local media said. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS)
Caption: Belgian French-speaking Socialist Party (PS) President Elio Di Rupo leaves a meeting with Belgium's King Albert II at the Royal Castle of Laeken near Brussels May 16, 2011. Belgium's King Albert has asked Di Rupo to form a new government, local media said. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS) Elio di Rupo verlaat het paleis van koning Albert na zijn benoeming als formateur. Foto: Reuters / Thierry Roge

Elio Di Rupo is door de Belgische koning Albert benoemd als formateur voor de regeringsvorming.

Dat meldt persbureau AFP. Di Rupo is de leider van de Waalse socialistische partij PS en was al eerder in het proces preformateur. Volgens NRC Handelsblad-correspondent in Brussel, Petra de Koning, zijn de verwachtingen over Di Rupo niet “hooggespannen”:

“Het is natuurlijk wel de bedoeling dat hij een regering formeert. Maar de verwachtingen in België zijn niet zo hooggespannen. Dat kan ook niet anders, ze zijn al zo lang bezig en ze zijn er nog steeds niet. Het lijkt op een noodgreep na een lange reeks van formateurs, onderzoekers en preformateurs. Bart De Wever, de partijleider van de grote winnaar van de Belgische verkiezingen de Vlaams-nationalistische N-VA, riep al dat of hij of Di Rupo de nieuwe formateur moest worden. De Wever liet weten dat hij geen interesse heeft in een regering met de Vlaamse socialisten, maar Di Rupo heeft dat wel. Anders komt de kandidaat-premier en leider van de PS in een rechts kabinet terecht en dat wil hij niet. Het is dus maar afwachten in hoeverre De Wever zijn zin krijgt. Het is nu erop of eronder.”

De formatie van een Belgische regering duurt nu al elf maanden. Daarmee heeft het land het wereldrecord voor de langste regeringsformatie in handen. In februari nam België deze over van Irak, dat er 249 dagen overdeed. Op dit moment bestuurt het demissionaire kabinet-Leterme het land.