‘Duizenden de straat op in Damascus’ - ‘massagraf in Deraa’

Caption: Lebanese army soldiers take their position at the Lebanese-Syrian border near the western Syrian village of Talkalakh, in the Wadi Khaled area, about one kilometer (0.6 miles) from the Lebanon-Syria border, north Lebanon, on Monday May 16, 2011. Carrying mattresses and bags of clothing, Syrians fleeing their homeland described a "catastrophic" scene Monday in a besieged border town that has been largely sealed off as the army tries to crush a two-month uprising. (AP Photo/Bilal Hussein)
Caption: Lebanese army soldiers take their position at the Lebanese-Syrian border near the western Syrian village of Talkalakh, in the Wadi Khaled area, about one kilometer (0.6 miles) from the Lebanon-Syria border, north Lebanon, on Monday May 16, 2011. Carrying mattresses and bags of clothing, Syrians fleeing their homeland described a "catastrophic" scene Monday in a besieged border town that has been largely sealed off as the army tries to crush a two-month uprising. (AP Photo/Bilal Hussein) Libanese soldaten bij de grens met Syrië. Foto: AP / Bilal Hussein

In Damascus gingen vandaag duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het regime. Het is de grootste demonstratie in de Syrische hoofdstad sinds drie weken.

Dat meldt persbureau Reuters aan de hand van ooggetuigenverklaringen. De demonstranten liepen vannacht mee in de begrafenisstoet van Ahmad Ataya. Deze overleed aan zijn verwondingen nadat hij een maand geleden neergeschoten werd door veiligheidsdiensten tijdens een demonstratie. De begrafenis werd ‘s nachts gehouden, om de strenge veiligheidsmaatregelen die overdag van kracht zijn te omzeilen.

Dit zijn mogelijk beelden van de begrafenisstoet van Ahmad Ataya

Massagraf in Deraa

in de zuidelijke stad Deraa hebben inwoners mogelijk een massagraf gevonden. Tijdens het graven in bouwland aan de rand van de stad werden onder andere de lichamen van de 62-jarige Abdullah Abdul Aziz Aba Zaid en vier van zijn kinderen ontdekt.

Het is onduidelijk wanneer de in totaal zestien mensen zijn omgekomen. Inwoners van Deraa geven aan dat er honderden mensen vermist worden nadat tanks en soldaten vorige maand de stad introkken om de opstand tegen president Bashar Al-Assad de kop in te drukken.

Volgens mensenrechtenorganisaties bedraagt het aantal doden sinds het begin van de opstand, medio maart, inmiddels 775. Duizenden demonstranten werden gearresteerd in de afgelopen maand.

Syrische tanks bij Libanese grens

In het noorden heeft het Syrische leger minstens vijftien tanks ingezet bij de grensstad Tel Kelakh. Daar kwamen gisteren minstens zeven Syrische burgers om toen regeringstroepen de stad Tel Kelakh onder vuur namen. Zaterdag kwamen hier ook al vijf mensen om het leven door mortiergranaten en sluipschutters. Volgens het Syrische staatspersbureau zijn dit vijf soldaten die in Tel Kalakh werden gedood tijdens gevechten met gewapende bendes.

Ook het Libanese leger heeft zijn aanwezigheid bij de grens met Syrië versterkt om “infiltratie van beide kanten te voorkomen”. Door het aanhoudende geweld vluchten steeds meer Syriërs naar buurland Libanon.

Omdat vrijwel geen buitenlandse journalisten toestemming krijgen in Syrië te werken, is het moeilijk om onafhankelijke bevestiging te krijgen van nieuws uit het land.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Syrië.

Bekijk hieronder een interactieve kaart van de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld